Onvergetelijk uitzicht vanaf 1400 meter hoogte
The Needle: een niet te missen ervaring. Publiciteitsfoto uit besproken boek
De reputatie van Parijs als ’Lichtstad’ kan wel een impuls gebruiken. Om die reden bedachten de studenten van The Why Factory ’The Needle’, een 1400 meter hoge, smalle en lichtgevende toren.
The Needle is gecoat met een dunne folie van organisch materiaal met ’unieke fosforescerende eigenschappen’, die zowel overdag als ’s nachts licht geeft. In die folie zitten organische zonnecellen die energie oogsten op dezelfde manier als waarop planten licht gebruiken voor het proces van fotosynthese.
Als Amsterdam werk maakt van het nieuwe Light Festival, kan zo’n hoge, smalle naald ook voor de Metropoolregio Amsterdam een aanwinst zijn, denkt architect Winy Maas.
Titanium silicon carbide
The Needle is gemaakt van extreem stijve materialen zoals titanium silicon carbide, waardoor hij geen breed fundament nodig heeft. In plaats daarvan wordt hij gefundeerd op een blok beton van 4,7 kubieke kilometer op honderd meter diepte. Acht kabels met een extreem hoge trekkracht houden de toren onder spanning, zodat hij niet gaat zwaaien in de wind.
Uiteraard moet zo’n hoge toren een uitkijkpost hebben. ’De snelste lift ter wereld’, die in één minuut de 1400 meter overbrugt, kan per keer 200 bezoekers naar boven brengen. ,,Op zijn snelst gaat de lift 28 meter per seconde.’’
Daar merken de bezoekers niets van, want maglevtechnologie zorgt ervoor dat de lift volkomen stabiel blijft tijdens zijn duizelingwekkende ritje. De cabine van de lift wordt op constante druk gehouden, waardoor de bezoekers geen last hebben van ploppende oren. The Why Factory belooft de toeristen een ’onvergetelijk uitzicht’. ,,De reis met de lift maakt een bezoek aan The Needle tot een niet te missen ervaring.’’