'Ook bij nierpatiënt ligt depressie op de loer'

Milo Lambers
Amsterdam

Net als bij mensen met hartproblemen of suikerziekte liggen depressie en angstklachten ook bij patiënten met een nierziekte op de loer. Die geestelijke klachten hebben een negatieve invloed op het verdere leven van deze patiënten.

Dat concludeert promovendus Bert Loosman in een studie naar depressie en angstklachten bij patiënten met een chronische nierziekte.

Nierpatiënten met deze klachten hebben een grotere kans op vroegtijdig overlijden, ze worden sneller opgenomen in het ziekenhuis en starten sneller met dialyse. Vooral allochtone patiënten zouden kampen met de psychische klachten. Onduidelijk is waardoor.

,,Het zou kunnen komen door een wisseling van de cultuur, maar om dat zeker te weten, moet er nieuw onderzoek worden gedaan'', zegt Loosman, die zijn onderzoek uitvoerde in het ziekenhuis OLVG in Amsterdam en vijf dialysecentra in de stad.

Loosman vindt dat in het behandelprogramma van nierpatiënten meer aandacht moet komen voor deze mentale risico’s. Tussen de 30 en 40 procent van de nierpatiënten klaagt over depressieve gevoelens en angsten. Dat betekent niet dat ook daadwerkelijk de diagnose is gesteld. Maar alleen al de klachten hebben volgens Loosman wel een negatieve invloed op de kwaliteit van het leven. ,,Uit andere onderzoeken blijkt dat bij uiteindelijk 20 procent van de nierpatiënten ook daadwerkelijk de diagnose van een depressie wordt gesteld.''

,,Hoe de nierpatiënten het beste kunnen worden behandeld, weten we nog niet. Daar moet onderzoek naar worden gedaan. Maar voordat we dat hebben uitgezocht, moet het eerst worden herkend en erkend. Daarna kan de behandelend arts patiënten bijvoorbeeld helpen door ze praktische tips te geven.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.