Ergernis in Kamer over salarisverhoging ABN
In de Tweede Kamer bestaat flinke ergernis over de verhoging van de vaste salarissen bij ABN Amro. Vooruitlopend op een bonusplafond van maximaal 20 procent, zijn de vaste salarissen voor honderd managers net onder de raad van bestuur met 20 procent verhoogd.
De PvdA vindt dat een „onwenselijk en verkeerd signaal”, de SP noemt het onacceptabel en volgens GroenLinks is de bank blijven hangen in de jaren 90. Het CDA noemt de verhoging een „buitengewoon slecht signaal” en D66 vindt het zeer onwenselijk. De PVV spreekt van een grote schande.
VVD en PvdA steunden een verzoek van het CDA om er snel een debat over te houden met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën echter niet. Zij willen de kwestie betrekken bij het debat na de zomer over de nieuwe wet die bonussen maximeert op 20 procent van het vaste salaris.
Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verdienen topbankiers „meer dan genoeg” en moet er in de financiële sector een normalisering van salarissen plaatsvinden. Net als de PvdA spreekt ook het CDA van een slecht signaal. „Wat zegt dit over de cultuurverandering die we willen bij de banken? Dit wekt niet de indruk dat ze het daar begrepen hebben”, aldus Eddy van Hijum.
SP-Kamerlid Arnold Merkies roept Dijsselbloem op niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. „Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving.” Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen.
Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft kritiek. Wouter Koolmees (D66) noemt de hogere salarissen zeer onwenselijk, maar ziet het wel als een gevolg van het bonusplafond. De Kamer moet goed kijken naar dergelijke negatieve consequenties van het wetsvoorstel.
Dijsselbloem zegt in een reactie dat de directie van ABN de bevoegdheid heeft om salarissen te verhogen. „Ze kunnen dit doen als ze zich maar aan de wet houden.” Hij had „enige compensatie” in het vaste salaris wel verwacht als gevolg van het bonusplafond, maar wilde geen oordeel geven over wat er nu bij ABN gebeurt.
Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit. De loonsverhoging is volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm conform de nieuwe regelgeving en noodzakelijk om talent binnen te houden bij de bank.
De ABN Amro heeft een korte reactie op de website geplaatst, lees hier het nieuwsbericht.