Duinbrand onder controle

Foto: DNP.NU

Leonie de Vries
Bergen

In het duingebied tussen Bergen en Bergen aan Zee heeft zaterdag een zeer grote duinbrand gewoed. Om 20.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Volgens een eerste schatting zou er bij de brand zo'n acht hectare duingebied in vlammen zijn opgegaan.

De brand ontstond om 17.45 uur ter hoogte van de Uilenvangersweg. De brand werd opgeschaald tot grip 2 en de brandweer van Bergen kreeg assistentie van andere korpsen. Door drie ploegen werd de brand geblust. Door de straffe wind en de aanhoudende droogte in het gebied was het vuur lastig te bestrijden.

De Zeeweg, de verbindingsweg tussen Bergen en Bergen aan Zee, was tot ongeveer 22 uur afgesloten afgesloten in verband met rookontwikkeling. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten houden. De brandweer was de hele avond bezig is met nablussen. Omdat het om een droog heidegebied gaat, moet de omliggende grond goed nat zijn. De brand kan namelijk via de wortels door woeden.

Strandbezoekers werden door de reddingsbrigades van Bergen en Egmond door een veilige route door de duinen van het strand weggeleid.

Vanaf augustus 2009 wordt het duingebied van Bergen en Schoorl geplaagd door branden. Sindsdien zijn er al meer dan zeventig brandmeldingen geweest in het gebied dat zo'n 7200 hectare beslaat. De politie houdt één of meerdere pyromanen verantwoordelijk voor de duinbranden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.