Eerbetoon op z’n Frans als afscheid

Jurriaan Geldermans snijdt een speciaal door hem uit Frankrijk meegenomen Bourgondische ham aan voor het aperitief. © Erna Faust

Marjolein Eijkman
Alkmaar

,,De lezers ga ik missen. En het mooie Noord-Holland.’’ Jurriaan Geldermans, bekend van Over de Tong, neemt deze week afscheid als culinair recensent van deze krant met drie lezersdiners in restaurant ’t Stokpaardje in Alkmaar.

Maandagavond gaf hij de aftrap voor zijn laatste serie lezersdiners, helemaal in zijn element, als gastheer en vooral spreekstalmeester vertellend over culinaire wetenswaardigheden. Dat de lezers deze bijzondere diners ook gaan missen, blijkt wel uit het overweldigende aantal aanmeldingen. ’t Stokpaardje kan verdeeld over de drie avonden een kleine 140 gasten kwijt, er kwamen 1700 aanmeldingen binnen.

Eerste uur

Onder degenen die een plaatsje hebben weten te bemachtigen zijn ook twee lezersdinergasten van het eerste uur: Simon en Joke Timmer uit Purmerend. Sinds het begin in 2002 hebben ze slechts tweemaal een lezersdiner gemist. ,,En dat was echt vanwege ziek en zeer, anders waren we er geweest’’, zegt zij lachend. ,,Zulke lezers ben ik in de loop der jaren echt gaan kennen’’, vertelt Geldermans.

,,Maar wat ik ook heel bijzonder vind, is dat er deze week heel veel nieuwe gasten zijn, die toch nog een lezersdiner mee willen maken en die ik op de valreep dus nog leer kennen.’’ Nieuwe gasten zoals Edward en Trix Olyrhook Molenaar uit Alkmaar, die Over de Tong vaak als leidraad gebruiken bij hun keuze voor een restaurant. ,,Hij heeft tot dusver altijd gelijk gehad.’’

Het menu van het lezersdiner is Frans en dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Geldermans woont al ruim tien jaar met zijn vrouw in de Franse Bourgogne en reisde al die tijd eens in de vijf weken naar Noord-Holland om restaurants te recenseren. ,,Ik ben al ruim tien jaar niet langer dan vijf weken achtereen thuis geweest. Straks wordt dat ineens veel langer, ik heb helemaal een vakantiegevoel’’, zegt hij lachend.

Dat zijn culinaire afscheid een Frans tintje heeft, is een eerbetoon aan Geldermans, vertelt gastheer Eric Muller van ’t Stokpaardje. ,,Hij heeft bijna alle restaurants van Noord-Holland onder de aandacht gebracht en culinair Noord-Holland op de kaart gezet.’’

Helemaal Frans is het menu overigens niet; de foie gras komt niet uit Frankrijk, maar uit Hongarije. Om diervriendelijke redenen, een verhaal dat Geldermans vanzelfsprekend op smakelijke wijze uit de doeken doet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.