Schagen wil geen bloot tussen bikini’s en zwembroeken op het strand van Callantsoog

© Archief

Marten Visser
Callantsoog

Geen blote billen en borsten meer tussen de bikini’s en zwembroeken. De gemeente Schagen gaat het naaktstrand in Callantsoog beter ’zichtbaar’ maken. Dit omdat naaktrecreanten steeds vaker niet ver genoeg doorlopen en dus tussen de geklede strandbezoekers gaan zitten. Die kunnen dat volgens de gemeente Schagen niet altijd waarderen.

Maar naturist Sake Bootsma ziet geen enkel probleem. Volgens hem is naakt zonnen in principe op het hele strand toegestaan. Bij de strandslag in Callantsoog staat al een bord dat aangeeft hoe ver het is naar het naaktstrand, bij het begin van het naaktgedeelte zelf staat ook een bord. Halverwege gaat Schagen nu nog een extra bord plaatsen, om naaktrecreanten er op te wijzen dat ze nog even door moeten lopen voor ze het textiel uit kunnen gooien.

,,Dit hebben wij en andere naturisten nog nooit meegemaakt. Een paar medewerkers van de gemeente Schagen sommeerden ons iets aan te trekken of om weg te gaan.’’ Doorgewinterd naturist Sake Bootsma (74) uit het Friese Witmarsum is niet te spreken over de controleurs van de gemeente Schagen. Die droegen hem en andere mensen die bloot waren op zich te ’bedekken’, omdat ze op het strand van Callantsoog buiten het gedeelte lagen dat door de gemeente is aangewezen voor naaktrecreatie.

Woordvoerster Liesbeth Koning van de gemeente bevestigt dat de controleurs over het strand zijn gegaan. ,,Er lagen verschillende mensen naakt op het normale strand. Die zijn daar op aangesproken. Ze kregen de keuze: iets aantrekken of verhuizen naar het naaktstrand. Eén van de recreanten wilde niet meewerken en heeft een officiële waarschuwing gekregen.’’ Dat was Bootsma. ,,Ik heb gezegd: ’ik blijf zitten, bekeur me maar’. Dat wilden ze ook weer niet.’’

Toegestaan

Volgens Bootsma was er geen enkele reden om te verkassen omdat naakt zonnen gewoon is toegestaan op het ’normale strand’ zolang andere mensen er geen last van hebben.

Hij verwijst naar artikel 430a van het wetboek van strafrecht en een uitspraak van de Tweede Kamer over dit wetsartikel. Daaruit blijkt dat ongekleed recreëren alleen bestraft wordt wanneer het gebeurt op een openbare plek die daarvoor echt niet geschikt is.

Als een gemeente een specifiek stranddeel aanduidt als naaktstrand betekent dit niet dat elders de kleren niet uit mogen, stelt Bootsma. ,,Dat denken gemeenten vaak, maar het is niet zo. Het is al verschillende keren voor de rechter geweest, die geeft vrijwel altijd de naturist gelijk.’’

Koning ziet het anders. ,,We hebben toch afgesproken waar naaktrecreatie mag op het strand? Dan moet je je daar ook aan houden.’’ Schagen plaatst daarom een extra bordje om aan te geven hoe ver het naaktstrand nog is. Bootsma begrijpt er niks van. ,,Het gewone strand en het naaktstrand lopen in elkaar over. Wij zitten al jaren op die plek. Nooit een probleem en nu ineens wel. Het naaktstrand in Callantsoog was destijds het eerste in heel Nederland. Daar hebben we voor gevochten. En nu dit.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.