Werk aan Westfrisiaweg duurt toch langer

Aanleg van een oprit voor de toekomstige Westfrisiaweg in de buurt van Grootebroek.

Aanleg van een oprit voor de toekomstige Westfrisiaweg in de buurt van Grootebroek.© Foto Holland Media Combinatie

Martin Menger
HOORN

Wegenbouwer Heijmans kan de nieuwe Westfrisiaweg niet eind 2017 opleveren.  De opdrachtgever, provincie  Noord-Holland, heeft bekend gemaakt dat de aanleg zeker een jaar langer gaat duren.

De N23 ofwel Westfrisiaweg moet zorgen voor een vlottere autoverbinding tussen Heerhugowaard en Enkhuizen. De provincie trekt hiervoor samen met de gemeenten ruim 420 miljoen euro voor uit. Voor dat geld wordt een groot deel van de weg vierbaans en komen er overal viaducten en fietstunnels. Heijmans heeft aangegeven dat bij een paar van deze grote projecten de West-Friese bodem veel langer moet ’zetten’ of inklinken dan eerst was aangenomen.

,,De bodemgesteldheid is op sommige tracédelen anders dan uit documenten van de provincie gebleken is.”, meldt Rik Hammer namens Heijmans. ,,Er is overleg geweest en we moeten met deze situatie rekening houden.” Heijmans heeft al alternatieve voorstellen gedaan aan de provincie. ,,We wachten nog op een reactie.”

De opleverdatum van eind 2017 verdwijnt dus van tafel. Terwijl dit een van de keiharde voorwaarden was in het contract.

„Dat stelt mij teleur”, laat verantwoordelijk gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) in een eerste reactie weten. Zij wil dat Heijmans er alles aan doet om de gevolgen van deze vertraging te beperken. Nu dreigt een stevig probleem, omdat Heijmans bij de provincie een boeteclausule heeft ondertekend. Indien de aannemer langer werk heeft dan afgesproken, volgt een boete.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen