Sancties tegen Iran opgeheven

Van onze verslaggever
Teheran

Het is de vraag van 100 miljard dollar: wat gaat Iran doen met de gigantische tegoeden die na de opheffing van de internationale sancties vrijkomen? In Teheran en het Witte Huis wordt jubelend gesproken over een nieuw tijdperk nu het internationale isolement is opgeheven, maar er is ook angst voor de macht op het wereldtoneel die Iran wordt gegeven.

Israël, Saudi-Arabië en de Republikeinen in de Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat Iran een deel van het geld, dat bevroren werd op internationale rekeningen, gaat aanwenden voor de financiering van terrorisme en steun voor de Syrische dictator Bashar al-Assad, die nu al met minstens zes miljard dollar per jaar overeind wordt gehouden door Teheran. Een verontrustend vooruitzicht voor een regio die al in vuur en vlam staat.

Oliehandel

Met de opheffing van de sancties maakt Iran weer deel uit van de internationale economie, waardoor het de komende jaren nog eens tientallen miljarden aan olieopbrengsten en andere inkomsten tegemoet kan zien, al is de olieprijs flink gedaald en zal die nog verder dalen nu Iran zich ook op de markt meldt. De inkomsten zegt de islamitische republiek te gaan besteden aan infrastructuur en de reanimatie van de economie.

Volgens president Obama is het atoomakkoord een overwinning van de slimme diplomatie. Het geeft in zijn ogen het nut aan om altijd in gesprek te gaan, ook met (aarts-)vijanden.

Onbetrouwbaar

De VS kondigde wel direct nieuwe sancties aan tegen Iranals protest tegen een rakettest die Teheran onlangs hield. Elf mensen en bedrijven werden alsnog op de sanctielijst gezet, waardoor zij geen handel met het Westen kunnen drijven. Het bewijst volgens critici dat Iran niet te vertrouwen is. Ze wijzen er op dat Iran over tien tot vijftien jaar, na afloop van het nucleaire akkoord, vrolijk verder kan gaan met de ontwikkeling van een kernbom. Het direct gevaar schuilt volgens hen in de miljarden die nu vrijkomen.

Iran is momenteel zo goed als bankroet. En met parlementsverkiezingen in het vooruitzicht, wil president Rouhani dat de gewone bevolking, maar ook de conservatieven ervan gaan profiteren.

Onduidelijk is over hoeveel geld Iran kan beschikken. Naar schatting wordt de helft van de 100 miljard gebruikt om buitenlandse schulden af te lossen. Daarnaast zullen veel westerse bedrijven eerst nog de kat uit de boom kijken voordat ze de markt van 80 miljoen potentiële consumenten betreden. Al lijkt de EU niet te kunnen wachten tot Iran is aangesloten op het internationale betalingsverkeer.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.