Filmindustrie wil brief tegen illegaal downloaden

Internetredactie
hilversum

Internetters die films uit illegale bronnen downloaden moeten een brief krijgen waarin ze op hun gedrag wordt gewezen.

Organisaties in de Nederlandse filmindustrie willen dat de consument moet worden gewezen op hun gedrag, schrijft de NOS maandag.

Volgens René van Turnhout, directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en voorzitter van branchevereniging NVPI Video, kan zo’n brief er als volgt uitzien: ,,We hebben geconstateerd dat u geprobeerd hebt om films uit illegale bron te bekijken. Makers van films moeten ook hun geld verdienen om te kunnen leven. We verwijzen u naar de volgende legale alternatieven."

De filmindustrie wil een model dat ook in Groot-Brittannië en Denemarken wordt gebruikt. In die landen heeft de overheid afspraken gemaakt met de filmindustrie en internetproviders en worden miljoenen brieven en mails gestuurd naar internetters, van wie men dankzij een IP-adres kan zien dat ze uit illegale bron downloaden. In Denemarken komt de mededeling meteen in beeld te staan als een liefhebber een film via bijvoorbeeld The Pirate Bay wil downloaden.

De Tweede Kamer praat over twee weken met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over illegaal downloaden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.