Buienalarm

Richard Zut

Niet alleen de wereld is flink van slag, met her en der oorlogsbrandhaarden en – zacht uitgedrukt – allerhande vredesbedreigende excessen. Ook de weergoden zijn de kluts hé-le-maal kwijt.

Ons klimaat lijkt steeds meer op dat van Noord-Frankrijk, waar ’t vrij normaal is dat zonnige perioden met blauwe luchten als vanuit het niets worden afgewisseld met hoosbuien, hagel, windstoten en flink wat onweer met bliksemse donderslagen.

Van die vette buien, waarbij het even lijkt of plots de hemel naar beneden komt en je beter kunt zorgen dat je een veilige schuilplaats hebt.

In Kolhorn kunnen ze er ook van meepraten; daar viel van zaterdagochtend tot zondagmorgen 24,2 millimeter, waarmee het ’won’ van Anna Paulowna dat 20,2 mm te verstouwen kreeg.

Pittige plensbuien die komen en gaan, en zodra ze verder trekken neemt niet zelden een stralend zonnetje het weer over. Dan stijgt het kwik razendsnel tot meer zomerwaardige waarden.

Er valt geen pijl te trekken op de nukken van Wodan en Pluvius. Sinds zaterdag heb ik daar dankzij vrienden wat op gevonden: een app die ’Buienalarm’ heet, en tamelijk precies is. Hij geeft aan of het de eerstkomende twee uur wel, niet, licht, matig of zwaar gaat regenen.

Prima gadget, de parapluverkoper kan wel inpakken!

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.