Langedijker raad schraapt zeven ton bij elkaar

© Foto: ANP

Sophie Jurriaans
Langedijk

De Langedijker Pas wordt afgeschaft, net als de weekmarkt, Atelier 6 en het jeugdsportfonds. Heesters worden omgevormd tot gras en het niveau van het onderhoud aan wegen wordt verder teruggeschroefd.

Het is een greep uit de lange lijst van extra bezuinigingsmaatregelen die de gemeenteraad van Langedijk donderdagavond laat heeft vastgesteld. De raad moest voor 1 september op zoek naar zeven ton om te bezuinigen. Dat was een maatregel van de provincie, die toezicht houdt op de financiën van Langedijk om ernstiger financiële problemen te voorkomen.

Heesters

Na een moeizame vergadering is het uiteindelijk gelukt om 717.000 euro op tafel te krijgen. Het geld wordt overal vandaan gehaald. Bijvoorbeeld bij ruimtelijke ordening: er worden geen bestemmingsplannen en projectomgevingsbesluiten en beleid meer gemaakt (besparing: 70.000 euro).

Bij openbaar groen: heesters worden omgevormd naar gras (besparing 90.000 euro). Bij voorlichting: Langedijk Informeert gaat terug van vier naar twee papieren pagina’s en gaat digitaal verder (besparing: 25.000 euro).

Het is voor de oppositie moeilijk te bevatten dat de pijnlijke keuzes zijn gemaakt met een meerderheid van slechts één stem. Of eigenlijk twee, want Dirk Boonstra (Hart voor Langedijk/D66) is op vakantie. Was hij er wel geweest, dan had hij tegen gestemd – in de praktijk had dat dus niets uitgemaakt.

Democratie

,,Tja, zo werkt de democratie’’, zegt Marcel Reijven van de PvdA. Hij is niet blij met hoe de vergadering gisteren verliep, ook al had hij niet anders verwacht. ,,Ik vind het jammer dat er geen enkele ruimte was bij de coalitie voor veranderingen in het pakket. Het was hélemaal dichtgetimmerd. Ik heb keihard gewerkt, maar niet gekregen wat we wilden.’’

Het steekt hem dat het gebied van het sociaal domein en kunst en cultuur zo hard wordt geraakt. ,,Er is gekozen voor de gemeente, in plaats van voor de gemeenschap. Het minimumbeleid, muziekonderwijs en Atelier 6... Ze zijn helemaal uit het veld geslagen natuurlijk.’’

Reijven vindt het mogelijk nog erger dat de coalitie wel 292.000 euro gaat investeren in wegen. Met dat geld moet de huidige kwaliteit worden gehandhaafd. ,,Dat was voor ons onbespreekbaar. Maar toch is het er door.’’

Dat wordt bij de begroting verder besproken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.