AZ blijft goed presteren in Europa

Medewerker Internet
ISTANBUL

Vrije eenvoudig heeft AZ de laatste hindernis op weg naar de groepsfase van de Europa League bereikt. Het elftal van trainer Van den Brom won donderdag voor de tweede keer binnen een week van Istanbul Basaksehir (2-1), na de zege van 2-0 vorige week in Alkmaar.

AZ wordt vrijdag net als Ajax aan een tegenstander gekoppeld in de play-offs van de Europa League. Kampioen PSV en bekerwinnaar FC Groningen zijn al zeker van een optreden in de groepsfase van de Champions League, respectievelijk Europa League.

De overwinning was een opsteker voor AZ en het Nederlandse voetbal, dat de laatste jaren in Europa veel aan terrein heeft verloren. Dat is overigens niet de schuld van de tweevoudig kampioen uit Alkmaar, die van alle eredivisieclubs de afgelopen vier jaar achter Ajax en PSV de meeste punten in de toernooien van de UEFA bij elkaar sprokkelde. AZ vierde in Turkije de vijftigste zege ooit in de UEFA Cup en Europa League.

Coach Van den Brom was voor de wedstrijd nog niet helemaal zeker van een goed resultaat over twee wedstrijden. Hij kon echter al na 21 minuten opgelucht adem halen. In zijn honderdste officiële wedstrijd voor AZ bezorgde Markus Henriksen zijn ploeg met een bekeken schot een wel heel riante uitgangspositie. Na het doelpunt van de Noorse middenvelder moest Istanbul Basaksehir maar liefst viermaal scoren om verder te bekeren.

AZ mag best trots zijn dat het ten koste van Turkse nummer vier van het vorige seizoen de play-offs van de Europa League bereikte. Istanbul Basaksehir verraste vorig seizoen Galatasaray nog met een zege van 4-0, al zou je dat donderdag niet zeggen als je de ploeg in een slecht gevuld stadion bezig zag. AZ nam de afgelopen weken ook afscheid van dragende spelers als doelman Esteban, verdedigers Wesley Hoedt en Simon Poulsen, aanvoerder Nemanja Gudelj en aanvaller Steven Berghuis en Aron Johannsson. Aanwinsten als Alireza Jahanbakhsh en Rajko Brezancic waren nog niet van de partij in de grootste stad van Turkije.

Bij de thuisploeg uit Istanbul was Doka Madureira de gevaarlijkste speler. De Braziliaan profiteerde vlak voor rust van de ruimte die hij van Celso Ortiz kreeg. AZ raakte niet in de war van de gelijkmaker en zag Joris van Overeem zelfs voor 2-1 zorgen.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen