De dokter

Ron Amesz

Komt een man bij de dokter. Het gaat niet goed. De dokter luistert naar alle klachten en verzinkt in gepeins. Staat dan op en loopt weg. Komt even later terug met een boekje en geeft dat aan de patiënt die stomverbaasd gaat bladeren.

Twintig natuurwandelingen van elk ongeveer anderhalf uur, met beschrijvingen van alle moois wat onderweg te zien en horen valt. De man krijgt de boodschap mee dat hij na drie weken en twintig wandelingen achter de rug weer op het spreekuur mag verschijnen. Hij is niet meer gekomen!

Wie in de wachtkamer van de dokter zit kijkt meestal tegen veel wit en tl-buizen aan. Daar wordt niemand vrolijk van. In Groningen schilderde een therapeut het plafond hemelsblauw geschilderd. En er klonken vogelgeluiden. De mensen in die wachtkamer gaven aan dat ze er vrolijk(er) en rustig(er) van werden.

De natuur heeft een geweldige invloed op de mens. Dat is al lang bekend en blijkt ook maar weer uit bovenstaande voorbeelden. 'Van buiten word je beter' is al vijftien jaar geleden gesteld door een Groningse hoogleraar natuurbeleving. Natuur geeft rust en ontspanning. Dat is zelfs zo sterk dat zieke mensen die naar natuurfilmpjes kijken beter en sneller genezen dan bijvoorbeeld zieke pornokijkers.

Buitenberoepen - en dan denk ik meteen aan boswachters - hebben minder stressklachten en burn-outs. Dus naar buiten is voor iedereen goed. Al is het maar een half uurtje per dag. Het werkt. Zelfs zo dat iemand die buiten (hard) loopt, minder inspannend loopt dan op een loopband thuis of in de sportschool. Dat kinderen buiten moeten spelen weet zo zoetjesaan iedereen wel. Behalve veel kinderen van nu. Die zitten binnen met allerlei computer gedoe. Gelukkig gaan steeds meer kinderen naar buitensporten.

Dat veel mensen nog steeds niet 'zomaar' een bos in wandelen is gekomen omdat daar - in een ver verleden - veel gevaren dreigden. En dat werkt lang door. Maar in de Nederlandse bossen zijn er geen gevaren meer. Behalve misschien een afgevallen tak op je hoofd. Gewoon thuisblijven als het stormt is de remedie. En de slangen in ons Gooi zijn niet giftig.

Ik kan het niet bewijzen maar dat er na het maken van de begeleidde routes in het GNR (Goois Natuur Reservaat) meer mensen bos en hei bezochten weet ik welhaast zeker. Natuur is in alle opzichten goed voor ons. En dus zegt het IVN, die dit allemaal vertelde in haar tijdschrift: 'ga naar buiten als je maar even kunt'. En wij, in ons prachtige Gooi hebben die mogelijkheid in overvloed.

Dus het huis uit! En dat zal in de net begonnen lente toch niet zo moeilijk zijn!

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.