Kras/Volendam lijkt weer helemaal fris

Sonny Sier
Aalsmeer

Flitsende aanvallen, een waterdichte dekkingslinie en prima keeperswerk; Kras/Volendam toonde zaterdagavond tegen Fiqas/Aalsmeer waarschijnlijk zijn beste spel van het seizoen. De Volendammers lieten in de Noord-Hollandse derby weinig heel van de provinciegenoot en wonnen met 22-31.

„Dit is het Volendam dat kans maakt om de finale te halen”, jubelde trainer Mark Schmetz, terwijl hij een welverdiend blikje bier kreeg aangereikt. „De losheid, het plezier: alles waar we de afgelopen weken op hebben getraind valt nu samen. En we zijn allang niet meer afhankelijk van Jorn Smits. Geert Hinskens speelt al weken fantastisch, Maurits van Buren is in vorm, Duncan Postel (topscorer met acht treffers, red.) speelde vandaag top. Uit alle posities kunnen we scoren en dat geeft ontzettend veel vertrouwen.”

Pluspunt

Wie slechts naar de uitslag van het vorige duel met Hurry Up (35-29 verlies) kijkt, zal zich afvragen hoe het kan dat Volendam nu plots wel een kandidaat om de finale weet op te rollen. Maar tegen de Zwartemeerders was het Volendamse spel ook al verre van beroerd. Alleen wilden de ballen er vaak op onverklaarbare wijze niet in. En waar doelman Dennis Schellekens toen niet die extra ballen pakte, deed hij dat zaterdagavond in sporthal De Bloemhof wel.

Maar het grootste pluspunt is de Volendamse frisheid in de aanval. Neem de voor tegenstanders vaak onberekenbare Van Buren: doelgericht met goede schoten, het vermogen om met zijn ’draaiballen’ te verrassen, maar op het juiste moment ook oog voor een invliegende medespeler vanaf de cirkel. Dat laatste leverde twee spectaculaire doelpunten op van Jan Josef en Duncan Postel, die al springend in één beweging de bal vingen en afrondden.

Doeltreffend

De ploegen waren in het begin nog gewaagd aan elkaar. Maar in de slotfase van de eerste helft sloegen de Volendammers toe. Aalsmeer kwam niet door de hechte dekking, terwijl de gasten juist profiteerden van de ruimte om doeltreffend uit te halen. Dat leverde een 11-16 ruststand op. Direct na de pauze denderde Volendam verder met twee rappe doelpunten. Gecontroleerd bouwde het aan de voorsprong. Bij het laatste fluitsignaal bedroeg deze 22-31.

Over twee weken is een eerste reële prognose te maken van de kansen van Volendam om de finale te halen. Achtereenvolgens treft het Bevo (thuis) en Lions (uit). „Ik hanteer een schatting dat je thuis al je wedstrijden moet winnen en uit twee keer een topploeg verslaat”, beredeneerde Schmetz, die daarmee aangaf dat zijn ploeg zich geen uitglijder tegen de kleintjes kan veroorloven.

„We hebben nu de eerste van die twee uitoverwinningen binnen. Volgende week tegen Bevo hebben we natuurlijk nog wat recht te zetten van de vorige keer, toen we met zeventien punten verschil op onze kloten kregen. We zijn erop gebrand om die wedstrijd te winnen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.