Paddenpoel en wilde kippen

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 56. Het Streekbos dat tussen Bovenkarspel en Enkhuizen ligt, is eigenlijk niet echt een bos te noemen. Voor je het weet is de asfaltweg alweer daar. Maar ja, welk bos is nog wel groot genoeg om te verwalen? Toch proberen de beheerders er een zo natuurlijk mogelijke omgeving van te maken. Het is er heerlijk wandelen.

Het Streekbos bestaat uit zes delen, waarvan twee door de Veilingweg worden gescheiden. Langs die weg is ook de ingang met parkeergelegenheid en De Terp, het gebouwtje van Het IVN, de vereniging voor natuur- en milieueducatie. Het zesde deel is nieuw, daar staan alleen een paar bomen en ligt een wandelpad, dwars door de leegte.

Bij De Terp zijn verschillende wandelroutes verkrijgbaar, maar er is ook een bord waar de routes opstaan. Paaltjes wijzen de weg. Het leuke aan een wandelroute in een boekje is dat er ook allerlei informatie in staat over de plant- en diersoorten die in het bos leven. Alle soorten (en dat zijn er veel) zijn ook te vinden in een flinke stapel mappen die liggen in De Terp, waar iedereen een bijdrage aan mag leveren. Dus oplettende wandelaars die een nieuw dier- of plantensoortje ontdekt denken te hebben, mogen dit melden. Eens in de maand inventariseren de vrijwilligers van het IVN deze informatie. De ’collectie’ breidt gestaag uit.

De wandelingen duren ongeveer drie kwartier. Wij kiezen voor twee routes, een door het recreatiegedeelte (deel E) en een door het ecologisch gedeelte (deel D). Honden mogen in deel D niet komen, in de rest van het bos moeten ze (eigenlijk) worden aangelijnd. Aan het begin van de wandeling loopt hondje Robin eventjes los en ziet een groep kippen. Robin is door het dolle heen en de kippen ook. Gelukkig zijn het wilde kippen en vliegen ze de boom in, waarna Robin snel een lijntje om krijgt.

Langs de recreatieplas lopen we verder, een smal loopbruggetje over waarna het bos en de bagger ons tegemoet komen. Een paar rubberen laarzen is geen overbodige luxe tijdens de wandeling, helemaal als het net geregend heeft. Maar de geur van natte bladeren en blubber heeft ook wel iets.

In het Streekbos zijn veel open plekken, zeer geschikt om op een mooie dag bijvoorbeeld te picknicken. ’s Zomers is het water om het bos zeer geliefd bij bootjesmensen en badgasten. Maar deze tijd is het relatief rustig, enkel wandelaars of fietsers bezoeken het bos. Stil is het echter niet, auto’s zijn altijd te horen en soms te zien.

In het ecologische gedeelte is de bebossing iets dichter. Voorheen stond er op dit terrein een nagebouwde prehistorische hut, maar die brandde af. Daarna maakte het Recreatieschap er een ecologisch gebied van, waar de natuur zoveel mogelijk met rust wordt gelaten. maar met een natuurlijk verloop van kant naar open water. Er is een paddenpoel, waar padden en kikkers overwinteren. Dood hout blijft gewoon liggen. Maar wist u dat dood hout eigenlijk leeft? Dit soort informatie is te lezen op verschillende borden langs de route. Zo is een wandeling niet alleen ontspannend, maar ook nog eens heel leerzaam.

Anouk Haakman

Het Streekbos is vanaf meerdere toegangwegen te bereiken en er zijn vier parkeerplaatsen. Een wandelroute kost € 1,50 en is verkrijgbaar bij De Terp. De Terp is iedere zondag open van 13.00 tot 16.30 uur, met steeds een andere activiteit. Ga voor meer informatie naar www.streekbos.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.