Gemeentelijke tarieven zwalken alle kanten op

Medewerker Internet
Amsterdam

De kosten van een bouwvergunning vliegen alle kanten op. In 38 gemeenten betaal je voor zo’n vergunning ruim 10 procent meer dan een jaar geleden. In elf gemeenten is juist meer dan 10 procent van de prijs afgehaald.

Dat concludeert Vereniging Eigen Huis op basis van een onderzoek in 397 gemeenten dat vandaag wordt gepubliceerd. „De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers”, zegt algemeen directeur Cindy van de Velde van de club van huizenbezitters. „Zeker als er geen goede verklaring voor wordt gegeven.”

Wie in de gemeente Buren een dakkapel wil bouwen (een verbouwing van circa 10.000 euro), is 905 euro kwijt aan een vergunning. In Leiden kost diezelfde vergunning 38,21 euro. De gemeente Eindhoven vraagt voor een vergunning voor de bouw van een nieuwbouwhuis van 130.000 euro maar liefst 7740 euro. Bouw je datzelfde huis in Hoogeveen dan kost een vergunning maar 1826 euro.

IngrijpenVereniging Eigen Huis begrijpt niets van die verschillen. Directeur Van de Velde wil dat de rijksoverheid ingrijpt: „Wij willen dat het Rijk de gemeenten dwingt om een uniforme kostprijsberekening te gebruiken. Alleen dan worden de kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar.”

In sommige gemeenten is sprake van een opmerkelijk jojobeleid. Zoals in Alphen aan den Rijn. Vorig jaar daalden de kosten van een vergunning voor een kleine verbouwing in Alphen nog met 90 procent. Dit jaar schiet de prijs met 147 procent omhoog.

Gemeenten bepalen zelf de hoogte van hun leges. Vereniging Eigen Huis beklaagt zich erover dat oncontroleerbaar is of de prijs voor een vergunning kostendekkend is of juist ver boven de kosten ligt. „Gemeenten zijn hierin niet transparant.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.