Australiërs moeten giftige spinnen zoeken

Leontien van Engelen

Australiërs moeten geen blokje omlopen als ze een giftige Australische tunnelspin tegenkomen, maar de potentieel dodelijke beestjes vangen en inleveren. Het antigif tegen despinnenbetendreigt namelijk op te raken, meldden Australische media maandag.

Een centrum in Sommersby ’melkt’ het gif van de spinnen om er antigif van te laten maken. Het centrum heeft echter nog maar 25 mannetjesspinnen over, die het meeste gif produceren. Voor één levensreddende dosis antigif is het gif van 100 spinnen nodig.

Volgens een medewerkster kunnen de diertjes het best worden gevangen door een potje over de spin heen te zetten en er dan een dun stukje karton onder te schuiven. „Het risico is vrij klein, ze springen namelijk helemaal niet”, legt de vrouw die de spinnen melkt uit. Mensen met een fobie raadt ze wel af op spinnenjacht te gaan. Ook kinderen kunnen beter uit de buurt blijven van de ’Australian funnel webs’, ook wel trechterspin genoemd.

De soort is één van de gevaarlijkste spinnensoorten voor mensen en verbergt zich graag in schoenen. Beten hebben meerdere mensenlevens geëist. Tunnelspinnen kunnen centimeters groot worden en komen voor rond Sydney.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.