Liam en Maud zijn populairste babynamen in Den Helder

Het was de eerste en enige Olivia van het jaar 2015, deze wolk van een dochter van Anna Dudzik en Martin Chludzinski. Ze werd op 31 december geboren, om 7.15 ’s ochtends: ,,Ze was een groot cadeau’’, zegt kersverse moeder Anna. Olivia is haar eerste kind. ,,We hebben de naam gewoon gekozen omdat we ’m mooi vonden.’’ © George Stoekenbroek

Het was de laatste Liam die in 2015 werd geboren: de zoon van Jeroen Bieze en Sonja Bieze-De Ronde. Op 12 november kwam hij ter wereld en woog 3370 gram. Liam was in het afgelopen jaar de populairste naam in de gemeente Den Helder. Sonja en Jeroen waren lang op zoek naar een naam: ,,We gingen op zoek naar een naam en een aantal keren hadden wij een film gezien met Liam Neeson. Toen dachten wij ’leuke naam’. Een paar maanden verder waren we nog steeds op zoek, maar kwamen toch weer bij Liam uit. Het is Iers en betekent beschermer. Wij vonden dit een mooie betekenis, en ook wel stoer klinken.’’ © George Stoekenbroek

1 / 2
Marischka de Jager
Den Helder

Liam en Maud zijn de populairste namen voor baby’s die vorig jaar in Den Helder ter wereld kwamen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant op basis van gegevens van de burgerlijke stand. En daarmee lijkt Den Helder als het gaat om de meest populaire jongensnamen redelijk in de pas te lopen met de landelijke trend.

De sociale verzekeringsbank (SVB) houdt landelijk bij welke namen jaarlijks het meest voorkomen. De gegevens voor het gehele jaar 2015 zijn bij de SVB nog niet bekend maar tot en met het derde kwartaal van 2015 was Liam landelijk de op één na meest voorkomende jongensnaam. In Den Helder kregen zeven jongens vorig jaar de naam Liam.

De naam Luuk staat landelijk na driekwart jaar op de eerste plaats; in Den Helder kregen vier jongetjes deze naam. Twee andere baby’s hadden de naam Luke en Luc op het geboortekaartje. Ook de jongensnaam Noah scoorde met zes baby’s goed in Den Helder. Landelijk staat Noah op een zevende plaats.

Bij de meisjesbaby’s is Maud in Den Helder de meest voorkomende naam over 2015. In totaal kregen zeven baby’s deze naam. Op de voet gevolgd door Roos en Fenna, beide goed voor zes baby’s. De Helderse top drie komt geheel niet overeen met de landelijke: daar staan tot nu toe de namen Emma, Julia en Sophie in de top drie. Maud staat landelijk op een gedeelde dertiende plek, Fenna op de elfde. De naam Roos komt in de landelijke top twintig niet meer voor.

Namen die tien jaar geleden, over het jaar 2005, populair waren komen ook nu nog steeds voor. Bij de jongens was Sem destijds de meest populaire naam. Vorig jaar werd deze nog vijf keer gegeven. Bij de meisjes was Isa tien jaar geleden gewild, vorig jaar kregen drie baby’s deze naam.

Korte, Hollandse jongensnamen komen in Den Helder regelmatig voor zoals Jan (1 keer), Kees (1), Douwe (1), Siem (1), Bram (2), Gijs (2) en Max (3). Bij de meisjes zijn dat bijvoorbeeld Pip (1), Pien (3), Floor (1) en Jet (1).

Ook buitenlandse namen zijn populair: zo kregen jongens de namen Jayce (3), Ahmed (2), Mason/Mayson (5) en Dean (2). Buitenlandse meisjesnamen die in Den Helder werden gegeven waren onder andere Liz (3), Lizzy (3), Loïs (2), C(h)loë (3), en Aaliyah (2).

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.