Slagter wil sportieve samenwerking

Tanja Koopen
Bovenkarspel

Als het aan wethouder Nico Slagter ligt gaan de SED gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland in gesprek over hoe zij het meest efficiënt kunnen omgaan met de sportieve voorzieningen in hun gemeenten.

Slagter vindt dat hier nog veel winst te behalen valt. Hij denkt bijvoorbeeld aan een aparte stichting als uitvoerend orgaan, waarin deze voorzieningen worden gebundeld, zodat besparing op ambtelijke kosten mogelijk is, maar zonder dat de politiek alle grip kwijtraakt.

,,Zoals de Stichting Jeugd en Gezin, die wij hier in Stede Broec kennen.’’

,,Ik zou naar afspraken willen met Drechterland en Enkhuizen. Als wij nu bijvoorbeeld in ons zwembad een mankement hebben, je hebt geen idee over hoeveel schijven je dan moet om dat opgelost te krijgen. Ik denk dat dit veel efficiënter kan.’’

Afstoten

Slagter heeft het dan niet over het afstoten van voorzieningen, haast hij zich te zeggen. Wat hij zou willen, is als drie gemeenten een potje vormen voor onderzoek naar de mogelijkheden.

,,Aan de hand van de uitslag hiervan kunnen we dan vaststellen of we weer gezamenlijk kunnen optrekken of dat dit geen zin heeft. Maar het lijkt me sterk dat er op sportief gebied geen winst te behalen valt door de krachten als gemeenten te bundelen.’’

Daarbij komt dat het oprichten van een zelfstandige stichting, waarbij de gemeenten overigens wel de regie houden, ook belastingtechnisch veel voordelen heeft. ,,We moeten hier eerst goed onderzoek naar doen, maar ik denk dat dat zeker loont. Ook denk ik dat het goed is om op die manier te leren van elkaar.’’

De Kloet

Slagter ziet zijn idee als een proefballonnetje, dat hij tijdens de commissie in zijn gemeente, vorige week, voorzichtig in de week legde naar aanleiding van de discussie over zwembad De Kloet. De Kloet moet namelijk bezuinigen, maar nu de ambtelijke kosten gedeeld worden, blijkt dat nog een hele klus.

Het afstoten van een fte bleek onvoldoende resultaat op te leveren. Hij beklemtoont dat hij hier nog niet met zijn collega wethouders over van gedachten gewisseld heeft.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen