Yxie: Ja, erg pijnlijk. Nee, geen excuses

Ja, de zaak Yxie was pijnlijk. Foto: Archief

Redacteur Alkmaar
alkmaar

Ja, de zaak Yxie was pijnlijk. Het aller-pijnlijkst voor de erven Lucebert. Wethouder Anjo van de Ven (OPA) leek even op een openbaar excuus af te stevenen voor de manier waarop Alkmaar is omgegaan met het cultuurcentrum-dat-er-nooit-kwam. Een spijtbetuiging bleef uit.

Elf dagen na de uitspraak van de geschillencommissie in deze slepende kwestie zat het college dinsdagmiddag op oorlogssterkte klaar voor een persconferentie over Yxie. Dus niet alleen cultuurwethouder Anjo van de Ven (Onafhankelijke Partij Alkmaar), maar álle zes wethouders én burgemeester Piet Bruinooge. ’We vormen één front’, zo leken ze te willen uitstralen.

Vervolgens werd de verantwoordelijkheid in deze slepende affaire naar de (afwezige) gemeenteraad verschoven. ,,Elke besluitvorming rond Yxie vond plaats in de raad’’, aldus Bruinooge. Die namens het college verklaarde de uitspraak te zien als ’een afronding van de zaak’.

B en W zullen de raad dan ook voorstellen niet bij de rechter in beroep te gaan tegen de uitspraak. Aan de stichting Lucebert wordt een schadevergoeding van 595.000 euro toegekend en de geschillenonkosten van 52 mille worden uit de gemeentekas betaald. Waarmee de totale kosten van het stopzetten van Yxie uitkomen op 2.981.855 euro.

Maar die drie miljoen heeft Alkmaar binnen drie jaar terugverdiend, want jaarlijks wordt ruim 8 ton bespaard omdat Yxie er niet is, zo becijferde wethouder van financiën Peter de Baat (VVD). Hij benadrukte nog eens dat vooral de financiële laagconjunctuur ertoe heeft geleid dat Yxie niet kon doorgaan.

Van de Ven uitte haar ’waardering voor het grondige werk’ van de geschillencommissie. Maar kon zich niet vinden in conclusies waarin Alkmaar er niet zo best uitrolt. ,,Daar hebben we vraagtekens bij.’’

Haar werd gevraagd of ze dan helemaal nergens spijt van heeft. ,,Het was een pijnlijk proces, zeker voor alle partijen die zich met hart en ziel aan Yxie hadden verbonden. Het aller-pijnlijkst was het voor de erven Lucebert. We hadden dit liever op een andere manier opgelost. Maar we moesten de besluiten van de gemeenteraad uitvoeren.’’

De wethouder meldde contact te gaan opnemen met die erven om de kwestie ’waardig’ af te sluiten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.