’Spoorcollege’ tegen einde ov-studentenkaart

Wilfred Simons
Amsterdam

’Spoorcollege’ is de naam van een protestactie van twee studentenorganisaties tegen een dreigende afschaffing van de ov-studentenkaart. Met behulp van NS laten zij morgen een trein rijden langs zeven studentensteden.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is van plan om per 2016 een eind te maken aan de ov-kaart. Daarmee bespaart zij 533 miljoen euro. studentenvakbond LSVb en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) zeggen dat studenten zonder ov-kaart ’ernstig in hun keuzevrijheid voor onderwijs worden beperkt’.

In de trein reizen onderwijsspecialisten van de belangrijkste politieke partijen mee. Namens de PvdA is dat Mohammed Mohandis en de VVD heeft Pieter Duisenberg afgevaardigd. Ook Michel Rog (CDA), Ruard Ganzevoort (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) nemen voor één of twee haltes plaats in de speciale debatcoupé die de LSVb en de JOB voor hen hebben ingericht.

De LSVb en JOB verwachten dat studenten bus en trein gaan mijden als zij daarvoor moeten betalen. De ov-bedrijven zouden daardoor tot wel éénderde van hun inkomsten moeten missen. Janssen denkt dat de vervoerders in de spits minder treinen en bussen laten rijden of de ritprijs verhogen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.