Thema van deze week: zonnebank en huidkanker

Goed insmeren is belangrijk.© Koen Suyk

nhd Administrator
Alkmaar

Volgens mij zijn zonnebanken, doordat het gelimiteerde sessies zijn en je dus een gecontroleerde dosis zon krijgt, juist veiliger dan onvoorbereid in de buitenzon te gaan zonnen. Hoe vaak adviseert u om ter voorbereiding van mijn vakantie naar Spanje onder de zonnebank te gaan?Het is een schijnveiligheid dat het krijgen van een kleurtje door de zonnebank ervoor zorgt dat je veilig in de zon kunt op je vakantiebestemming. Het zogenaamde voorbruinen heeft geen enkele zin. Het kan alleen een cosmetische reden hebben, waarbij u zegt: ‘Goh, ik vind het lekker om alvast een kleurtje te hebben als ik naar het buitenland ga’. Maar het is absoluut niet gezonder voor de huid. De kans op huidkanker blijft onverminderd aanwezig. Berekend is dat gebruik van de zonnebank in Nederland leidt tot 6.500 extra vormen van huidkanker waarvan 400 melanomen, één van de ernstigste vormen van huidkanker. Als u toch gebruind naar uw vakantieadres wil gaan, is het verstandiger om zelfbruinende crème te gebruiken, want het voorbruinen onder de zonnebank geeft géén verminderde kans op zonverbranding.

1. ​Ik ga een keer per week achttien minuten onder de zonnebank. Kan dit al kwaad?

Ieder gebruik van de zonnebank geeft een extra vergrote kans op het ontstaan van huidkanker. Net zoals dit het geval is bij de natuurzon. Het blijft natuurlijk altijd moeilijk aan te geven wat te veel is in deze, maar feit is dat veel mensen zich niet bewust zijn van de consequenties van regelmatig ultraviolette bestraling. De meeste mensen letten nog wel op zonbescherming als ze naar het strand gaan, maar vergeten dit te doen als ze gaan sporten, boodschappen gaan doen of in de tuin bezig zijn. Veel mensen denken dat de zonnebank eigenlijk geen kwaad kan, omdat dit alleen ultraviolet-A-licht uitstraalt dat verantwoordelijk is voor het bruin worden van de huid. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat zonnebankgebruik wel degelijk bijdraagt aan het ontstaan van huidkanker. Hoe jonger je ermee begint en hoe vaker je onder de zonnebank gaat, hoe groter de kans wordt op het ontstaan van huidkanker. Het is dus van belang je goed te beschermen met zonnebrandcrème als je toch onder de zonnebank gaat. Overigens is eenmaal per week zonnebank zeer intensief gebruik.

2. Volgens mij zijn zonnebanken, doordat het gelimiteerde sessies zijn en je dus een gecontroleerde dosis zon krijgt, juist veiliger dan onvoorbereid in de buitenzon te gaan zonnen. Hoe vaak adviseert u om ter voorbereiding van mijn vakantie naar Spanje onder de zonnebank te gaan?

Het is een schijnveiligheid dat het krijgen van een kleurtje door de zonnebank ervoor zorgt dat je veilig in de zon kunt op je vakantiebestemming. Het zogenaamde voorbruinen heeft geen enkele zin. Het kan alleen een cosmetische reden hebben, waarbij u zegt: ‘Goh, ik vind het lekker om alvast een kleurtje te hebben als ik naar het buitenland ga’. Maar het is absoluut niet gezonder voor de huid. De kans op huidkanker blijft onverminderd aanwezig. Berekend is dat gebruik van de zonnebank in Nederland leidt tot 6.500 extra vormen van huidkanker waarvan 400 melanomen, één van de ernstigste vormen van huidkanker. Als u toch gebruind naar uw vakantieadres wil gaan, is het verstandiger om zelfbruinende crème te gebruiken, want het voorbruinen onder de zonnebank geeft géén verminderde kans op zonverbranding.

3​Als ik onder de zonnebank ben geweest, dan krijg ik wat beter mijn eigen kleur te zien, mijn huid ziet er daarna gezonder uit en ik voel mij fitter en ook blijer. Ik heb van mezelf een wat lichtgetinte huid. Hoe vaak kan ik veilig onder de zonnebank of hoe kan ik anders mijn huid en gemoed even gemakkelijk goed houden?

Het positieve effect van zonlicht is natuurlijk al heel lang bekend; mensen kunnen zich er vrolijker van voelen. Veel mensen zullen dan ook met name in de winterperiode gebruik maken van uv-lampen. Niet alleen in verband met warmte en het kleurtje, maar ook om de winterdepressie gevoelens te verminderen. We weten dat zonlicht bepaalde stofjes in de hersenen vrijmaakt, die ervoor zorgen dat je je prettiger voelt.

In de discussie over vitamine D is het goed te realiseren dat 20 tot 30 minuten daglicht per dag op de handruggen alleen voldoende is om je vitamine D productie op peil te houden. Hiervoor is een zonnebank dus niet nodig.

Het is nogmaals goed te realiseren dat één op de vijf Nederlanders uiteindelijk huidkanker krijgt. Ultraviolette schade, zowel van de natuurzon als van de zonnebank, zorgt ervoor dat dit aantal alleen nog maar toeneemt. Hoe lichter de huid, hoe sneller ultraviolette schade opgelopen kan worden. Bij professionele zonnestudio’s zou dan ook goede informatie gegeven moeten worden over de gevaren van zonnebankgebruik en met name ook goede adviezen naar aanleiding van een huidanalyse, waarbij gekeken kan worden hoe vaak en hoe lang men onder de zonnebank kan. Uit Europees onderzoek blijkt dat in Nederland 40 procent van de zonnestudio’s geen of onvoldoende advies geeft. Het is dan ook van groot belang de huid zelf te controleren of indien mogelijk te laten controleren op (beginnende) huidkanker. Ook zijn er klinische mogelijkheden in de vorm van bijvoorbeeld een huidscan. De zogenaamde fotofinder, mogelijk in ons centrum, maakt digitale beelden van de huid en legt elk plekje vast. Bij een herhalingsconsult kan worden gezien of er veranderingen zijn opgetreden in de plekjes.

Zonadviezen

De zonadviezen zoals die er zijn, blijven onverminderd van kracht.

1. Smeer je goed in met minimaal factor 30. Smeer regelmatig, elke twee uur, en wees niet zuinig met zonnebrandcrème.

2. Bescherm je huid, kies kleding die uv-werend is, draag een zonnehoed en een zonnebril met uv-werende glazen.

3. Zoek de schaduw als de zon het sterkst is, tussen 12 en 15 uur.

4. Houd jonge kinderen uit de zon.

5. Let op de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.