Wapenstier

Jacco van Oostveen

Ooit van de Wapenstier gehoord? Nee? Ik ook niet, tot een paar minuten geleden. Gek, want de Wapenstier is – net als ik – zo Waterlands als wat. En heeft zelfs een eigen wikipedia-pagina (de Wapenstier dan, niet ik).

Mijn ontdekking van de Wapenstier – ja ja, ik leg zo uit wat het is – heeft alles te maken met mijn bezoek zaterdagmorgen aan Middelie, waar een grote dorpsreünie werd gehouden. De organisator vertelde dat Middelieërs in de volksmond ’kikkers’ worden genoemd. Maar waarom dat zo was, dat wist hij dus niet.

Thuis dus maar even ’Middelie en kikkers’ gegoogled. En zo kwam is dus uit op de wikipedia-pagina van de Wapenstier: een stier uit een volksverhaal waarin enkele wapens van gemeenten in deze regio verklaard worden.

De losgeslagen stier werd in Monnickendam achtervolgd door een monnik met een knots (zie het wapen van Monnickendam), sprak (!) in Edam over sterren (zie het wapen van Edam) en liet in Middelie de kikkers schrikken. Waarmee de bijnaam dus is verklaard.

Het bontst maakte de Wapenstier het in Oosthuizen. Daar liep het beest de bebrilde Olde Marijtje omver. Haar kapotte bril met los glas zit nu nóg in het wapen van Zeevang.

De stier liet míjn dorpje overigens links liggen. Verstandig, want hier hadden vier leeuwen hem aan stukken gescheurd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.