Beverwijk en Velsen ’schuiven’ in A8-A9

Friso Bos
Heemskerk

Het IJmondiale blok tegen de Golfbaanvariant in het dossier A8-A9 brokkelt af. ,,Ik kan niet zeggen wat Velsen en Beverwijk hierover in de stuurgroep hebben gezegd. Want dat vind ik niet netjes’’, aldus de Heemskerkse wethouder Frank Frowijn.

Frowijn vroeg de commissievergadering om richting te geven aan het college.

,,Moeten we tot het bittere eind blijven knokken voor de Heemskerkvariant óf moeten we accepteren dat het de Golfbaanvariant wordt en proberen die wat minder negatief te maken?’’ De raadsleden en Frowijn kiezen voor het eerste.

(Lees ook: ’Provincie weigert leefbaarheidstudie voor wijk Heemskerk aansluiting A8-A9’)

De vraag kwam niet voor niets. In de stuurgroep merkt Frowijn dat hij een minderheidsstandpunt inneemt. ,,De opdracht van de raad is duidelijk geweest. Recent nog is opnieuw een motie unaniem aangenomen die de Golfbaanvariant afwijst. Dat levert me nu een confrontatie op met dat dilemma.’’

De IJmond stond als één blok achter Heemskerk. Beverwijk en Velsen stelden in 2014 net als Heemskerk 2,1 miljoen euro beschikbaar voor het project A8-A9. Met een belangrijke voorwaarde: Het geld is beschikbaar, mits gekozen wordt voor de Heemskerkvariant.

Broekpolder

Volgens Frowijn wordt nu duidelijk dat de IJmond het niet gaat halen in de stuurgroep als gestemd wordt over een voorkeursalternatief. ,,Ik vond geen luisterend oor voor mijn voorstel om de keuze uit te stellen en meer onderzoek te doen naar effecten in de Broekpolder’’, vertelt Frowijn.

,,Snelheid lijkt de boventoon te voeren. Ik heb aangegeven dat ik in de komende vergadering geen standpunt heb indien de Golfbaanvariant wordt gekozen, omdat ik daarvoor geen mandaat vanuit de raad heb. Dit kwam alleen uit Heemskerk. Ik vind het niet netjes om te vertellen wat Velsen en Beverwijk hierop hebben gereageerd’’, antwoordt wethouder Frowijn op een vraag van John van Dongen van Groenlinks.

Een woordvoerder van Velsen liet donderdag weten: ,,Op dit moment loopt nog een aantal onderzoeken. Deze wacht Velsen eerst af voordat er een beslissing wordt genomen.’’

De gemeente Beverwijk reageert: ,,De Golfbaanvariant is nooit onbespreekbaar geweest voor Beverwijk. Wel heeft de gemeenteraad sinds 2014 de voorkeur voor de Heemskerkvariant, dus dit is een ongewijzigd standpunt. Dat wordt ook door wethouder De Rudder bij de provincie aangegeven.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.