Kuifeend

Ron Amesz

Wat is er toch aan de hand met het weer? Het zijn verwarrende dagen: terwijl wandelaars veilig verpakt in warme winterjassen het strand opwandelen, laten op de terrassen van de paviljoens - achter glas, dat wel - andere strandgangers in hemdsmouwen zich de zonnewarmte goed smaken. Verwarrende dagen, ook voor de dieren. Het geeft veel onrust, in de sloot in de omgeving van mijn woning.

De meerkoeten knokken met elkaar alsof het lente is en jagen elkaar op dood en leven door het water. Een enkele woerd probeert met de broek op de knieën een vrouwtje te beklimmen, want o wat is het prettig najaarsweer en wat doet dat denken aan het voorjaar.

Tegelijkertijd vertellen de bomen aan de rand van het water een heel ander verhaal: geen blaadje meer op de takken. De familie Kievit heeft al besloten de tassen in te pakken voor de jaarlijkse Grote Reis zuidwaarts. En de eerste wintergasten zijn gearriveerd: de kleine Dodaars heeft zich al laten zien. Maar ook de familie Kuifeend is na een lange reis uit het noorden in de sloot geploft, de mannetjes als altijd in onberispelijk zwart/witte pakken. En zei niet de oude weerkundige Garmt 'Het Eksteroog' Olde Wierik: 'Een kuifeend in het water, komt koning Winter niet veel later'. Het wordt gewoon winter, alleen nu nog even niet.

Arie Bergwerff

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.