Grote klap voor muziekschool en bieb Heiloo

Henk Jan den Ouden
Heiloo

De bezuinigingen van 150.000 euro die in Heiloo volgend jaar moeten worden gehaald op kunst en cultuur komen vooral voor rekening van de Muziek- en Dansschool (60.000 euro) en de bibliotheek (40.000). De andere verenigingen krijgen een subsidiekorting van 2 procent, in totaal 15.000 euro.

Verder wordt op basis van de nieuwe verdeelregels 37.500 euro aan subsidieaanvragen afgewezen en komt er 7500 euro minder voor internationale samenwerking. Er komt dan 10.000 euro beschikbaar voor vernieuwende activiteiten, zo besloot de gemeenteraad maandagavond.

Met de kerntakennota heeft de gemeenteraad verdeelregels vastgesteld voor wie wel en wie geen subsidies krijgt, en hoeveel. Criteria zijn onder andere dat onderscheidende activiteiten voor gaan, net als activiteiten voor mensen die zichzelf niet kunnen redden en voor jongeren.

Extra aandacht is er voor activiteiten die jongeren en ouderen verbinden, een gezonde leefstijl bevorderen en voor innovatieve activiteiten.

Laag inkomen

De muziekschool krijgt volgend jaar minder geld voor individuele muzieklessen voor volwassenen (55.000 euro) en danslessen, omdat deze activiteiten niet onderscheidend genoeg zijn. Mensen met een laag inkomen kunnen ondersteuning krijgen, stipte CDA-fractievoorzitter Hessel Hiemstra aan.

De bibliotheek zal vooral worden gekort op cultuureducatie en ontmoetingsactiviteiten. Volgens directrice Jeanette Braam is het waarschijnlijk niet nodig om afscheid te nemen van nog meer personeel.

Gedrocht

De verdelingen konden geen genade vinden bij de oppositiepartijen in de raad. ,,We gaan de bibliotheek en de muziekschool in heel zwaar weer brengen'', zo zei PvdA-fractievoorzitter Ko Hemminga. Fons Hopman van D66 vond de nota 'een gedrocht'.

,,Eerst wordt bepaald wie welke bezuinigingen kan dragen en dan wordt er een sausje van kernactiviteiten over gegoten. Een sausje met een rare smaak. Terugsturen naar de keuken.'' Gevraagd naar een alternatief, stelde hij voor de kaasschaafmethode weer te gebruiken. Maar de raad wilde daar niet aan.

Wethouder Elly Beens stelde dat de bibliotheek vijf wettelijke taken heeft, maar dat de gemeente zelf mag bepalen op welk niveau die worden ingericht. Het college heeft gekozen om minder te doen aan cultuureducatie en ontmoeting. De coalitiepartijen waren het daar mee eens en namen de nota aan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.