Een onverkaveld pareltje in Andijk

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 83. Natuurgebied De Weelen in Andijk was nog niet zo lang geleden onbegaanbaar. Bagger en modderpoelen overheersten. Nu ligt er een prachtig wandelpad al kronkelend tussen bos en onverkaveld gebied.

Start van de wandeling is op de Veilingweg in Andijk. Een nieuw damhek en een informatiebord over natuurgebied De Weelen geven de ingang van het wandelpad aan. We lopen in westelijke richting.

Naar rechts kijkend ligt een deel van het Streekbos, waar de wandeling voor een gedeelte langsloopt. Links ligt een agrarisch gebied, waar verschillende gewassen geteeld worden.

Het terrein was vroeger een vaarpolder die voor het grootste deel aan de ruilverkaveling is ontsnapt. De Weelen is daarmee een van de weinige pareltjes in West-Friesland waar kronkelende slootjes nog voorkomen. Die slootjes geven zo nu en dan schitterende tafereeltjes prijs. Zwanenstelletjes geven hun kroost te eten en een karekiet pikt wat om zich heen. De dieren leven tussen de wilde rietschoten. Staatsbosbeheer laat dat riet expres met rust, zodat de vogels er optimaal gebruik van kunnen maken.

Maar zwanen en karekieten zijn niet de enige beesten die met enige regelmaat te zien zijn. ’Wilde’ schapenkuddes lopen ook vrij rond. Een reden waarom honden niet gewenst zijn op het Weelenpad.

Pas geleden werd er een schapenkudde van boerderij de Westfriesedijk aangevallen door een hond, waarbij vele schapen in het water belandden en verdronken. Een kanovaarder kon nog een groot gedeelte van de kudde redden, maar tien schapen lieten het leven.

De natuur kan heel wreed zijn, maar aan de andere kant ook weer heel mooi. Op het Weelenpad is de samenwerking tussen mens en natuur goed op te merken. Aan de ene kant is een duidelijke agrarische bestemming te zien. Aan de andere kant groeien de bomen weelderig en wordt de natuur lekker op z’n beloop gelaten. De afwisseling is dan ook groot de noemen op het Weelenpad, het verveelt geen moment.

De wandelroute aldaar is niet moeilijk te volgen. Een verhard pad loopt al kronkelend door de bossen en via een stukje fietspad op de Esdoornlaan wederom langs bossen richting de Kadijkweg. Daar stopt het pad en kun je weer teruglopen naar de Veilingweg. Bordjes geven de weg aan en anders doet het spoor van schapenkeutels dat wel.

Op de route zijn heuveltjes, nieuwe damhekken en schelpenpaden aangelegd. Het pad is daarom ook niet geschikt voor fietsers. De wandelaar heeft dus - als het goed is - vrij baan.

Al met al is het Weelenpad een zeer verzorgd natuurgebied, waar geen enkel baggerpad meer te vinden is. Een welkome afwisseling voor de omliggende dorpen, die eerder alleen op het Streekbos en het IJsselmeer aangewezen waren.

En zie daar: op een steenworp afstand van het Streekbos ligt een nieuw pareltje, goed voor een heerlijke middagje wandelplezier.

Anouk Haakman

De wandelroute is 5 kilometer en duurt ongeveer anderhalf uur. Volg de wegwijzers.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.