Den Helder regionaal koploper tienermoeders

Delano Weltevreden
Den Helder

De regio Noord-Holland Noord telt negentig tienermoeders. Dit blijkt uit de eerste Gezondheidsatlas van de regionale GGD. ,,Een behoorlijk aantal’’, zegt Vanessa Wenners van de GGD.

Zij noemt tienermoeders een ’kwetsbare groep die extra aandacht verdient’. Liefst 46 tienermoeders krijgen speciale hulp van de GGD Hollands Noorden. Deze moeders vallen in de categorie ’hoog risico’ omdat zij een beperkt sociaal netwerk hebben. Een jeugdhulpverpleegkundige begeleidt hen twee jaar. Dit project ’Voorzorg’ startte de GGD in 2010 met één verpleegkundige. Nu zijn vier jeugdverpleegkundigen beschikbaar voor tienermoeders in de Noordkop, West-Friesland en Noord-Kennemerland.

Landelijk daalt het geboortecijfer onder tieners (tot 19 jaar). Dat geldt ook voor de zeventien gemeenten in het werkgebied van de GGD.

Helft

Toch schrikt Helen Mulder van het meest actuele cijfer (begin 2014) in de Gezondheidsatlas. ,,Ik had minder dan de helft verwacht.’’ Met haar Praktijk Borkent & Mulder in Alkmaar verzorgt zij begeleiding bij tienerzwangerschap.

In Den Helder wonen de meeste tienermoeders: 19. In Alkmaar zijn dat er 15, Hoorn 14, Heerhugowaard 11. Van de plattelandsgemeenten scoort Hollands Kroon het hoogst: 9. In Schagen niet één, aldus de GGD.

Angelique Lewakabessy van de plaatselijke Humanitas Home Start is niet verbaasd over het stevige Helderse aandeel. ,,Hier wonen veel Antillianen en Surinamers. Bij meisjes in deze bevolkingsgroepen zijn geboortecijfers ook landelijk hoog.’’

In de regionale Gezondheidsatlas van de GGD staan allerlei cijfers over onder meer gezondheid, leefstijl en zorggebruik. Zie www.gezondnhn.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.