Kankerpatiënte Gertie Franconeri is altijd razend druk

Rob Bakker
Alkmaar

Sport – fitness, fietsen paardrijden – speelde altijd al een belangrijke rol in het leven van Gertie Franconeri (48) uit Heerhugowaard. Stil zitten was bij haar nooit een optie. Ook niet toen zij in 2012 te horen kreeg dat de kanker in haar lichaam ongeneeslijk was.

,,Ik heb dat eigenlijk nooit geaccepteerd’’, zegt ze drie jaar later – fit en wel – op de afdeling oncologie van het Medisch Centrum Alkmaar.

,,Je wereld staat op z’n kop als je het te horen krijgt. Maar al gauw had ik zoiets van: ik leg mij er niet bij neer. Ik ga niet ziek en zielig doen, niet stilletjes thuis zitten treuren. Met sporten, werken en organiseren ben ik in volle gang doorgegaan. Het geeft mij veel positieve energie. Geestelijk en lichamelijk. Of daardoor de situatie in mijn lichaam zich heeft gestabiliseerd, weet ik niet, maar wel is duidelijk dat sport en beweging een belangrijke bijdrage daaraan leveren. Die boodschap wil ik uitdragen.’’

Druk leven

Het organiseren zit Gertie in het bloed. Ze heeft een eigen bedrijf (vormgeving en reclame). Dat combineert ze met het sporten, de bezoeken aan het MCA en het organiseren van het sportieve evenement ’HAL in beweging’, dat vorige maand voor het eerst werd gehouden in Heerhugowaard. ,,Ik heb een heel druk leven. Maar dat is juist goed voor mij. Het geeft me de energie die ik nodig heb.’’

Gertie is vandaag het middelpunt van een vrolijke bijeenkomst op de gang van het oncologisch centrum van het MCA: de symbolische overhandiging van een cheque ter waarde van 15.000 euro. Dat is de opbrengst van het door haar samen met haar fysiotherapeut Jacco Schekkerman georganiseerde sportevenement.

Prima

en indrukwekkende lijst sponsors uit de regio steunde ’HAL in beweging’, dat voortaan jaarlijks zal worden gehouden. De opbrengst is steeds bedoeld voor een aan kankerbestrijding en oncologie gerelateerd doel.

Dit jaar is dat dus de inrichting van het oncologisch centrum op de vierde verdieping van het MCA. ,,De zorg is er werkelijk prima, niets dan lof, maar de aankleding van de afdeling kan wel wat huiselijker’’, zegt Gertie tijdens een korte toespraak voorafgaand aan de cheque-uitreiking.

Internist-oncoloog Mathijs Hendriks prijst Gertie’s professionele aanpak. Gertie is in zijn ogen een lichtend voorbeeld voor de vele kankerpatiënten in zijn praktijk, die baat hebben bij het sporten en meer bewegen.

De Heerhugowaardse fysiotherapeut Jacco Schekkerman, gespecialiseerd in oncologische revalidatie, zit ook op die lijn. Hij benadrukt dat sport en bewegen ook leuk gevonden moet worden. ,,Onze boodschap is altijd: ga sporten, ga bewegen, het helpt. We zien dat door sportief bewegen de kans op bijeffecten na een chemokuur aanzienlijk wordt gereduceerd. Het kan op ieder niveau, bijvoorbeeld door te gaan wandelen. En het is nog leuk ook.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.