Vergrijzing in Waterland blijft dit jaar stijgen

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De vergrijzing in de regio Waterland blijft ook dit jaar stijgen. Dat blijkt uit gemeentelijke cijfers. Alleen in de gemeente Edam-Volendam zit het percentage van inwoners ouder dan 75 jaar onder het landelijk gemiddelde, maar ook daar neemt het aantal ouderen toe.

In heel Nederland staat het percentage van 75-plussers op 7,7. De regio Waterland steekt daar met kop en schouders boven uit, en het percentage ouderen blijft een stijgende lijn vertonen.

De gemeente Waterland is de meest vergrijsde gemeente van de regio: 9,1 procent van de inwoners is daar 75 jaar of ouder. Vorig jaar was dat nog 8,8 procent. Het aantal ouderen stijgt daar sneller dan het landelijk gemiddelde. In Landsmeer is 8,8 procent van de inwoners dit jaar 75 jaar of ouder, en ook dat is ruim boven de landelijke cijfers. De gemeente Beemster heeft een percentage van 8,4 als het gaat om het vergrijsde deel van de bevolking.

Centrumgemeente Purmerend blijft daaronder. Toch is ook in de marktstad nog altijd 8,2 procent van de inwoners ouder dan 75 jaar. En de vergrijzing neemt in Purmerend sneller toe dan in de rest van het land. In 2013 liep Purmerend nog ongeveer in de pas met het landelijk gemiddelde.

Alleen Edam-Volendam gaat relatief minder gebukt onder de vergrijzingsproblematiek. Met 6,8 procent van de inwoners die 75 jaar of ouder is, blijft Edam-Volendam bijna een vol procent onder het gemiddelde percentage van Nederland. Maar ook hier worden de verschillen kleiner.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.