Vragen D66 over illegale Purmerender

Simon Franke .© Ella Tilgenkamp Fotografie

Merlin Mulder
Purmerend

Kan burgemeester Don Bijl iets doen om de 22-jarige Simon Frank uit Purmerend aan een verblijfsvergunning te helpen? Dat vraagt Paul van Meekeren van de Purmerendse D66 zich af.

Simon is als baby door zijn Nederlandse vader uit Siërra Leone meegenomen en woont bijna zijn hele leven in Purmerend. Toch is hij nu illegaal in Nederland, omdat hij geen verblijfsvergunning meer heeft. Hij heeft geen geld om naar zijn geboorteland te gaan om daar nieuwe documenten aan te vragen.

Van Meekeren: ,,Hoewel wij begrijpen dat er officieel geen rol ligt voor de gemeente, willen we alle mogelijkheden aangrijpen om iets aan deze situatie te doen.’’ Hij noemt het een ’absurde situatie’ dat Simon nu illegaal in Purmerend woont en niet verder kan met zijn leven, omdat hij al zolang op papieren wacht.

De partij stelt donderdag vragen aan de burgemeester tijdens de raadsvergadering. Zo wil de partij weten wat er nog mogelijk is om Simon aan een verblijfsvergunning te helpen en of er nog meer gevallen zoals Simon in Purmerend bekend zijn. Ook gaat de partij kijken of er ook landelijk aandacht voor deze zaak kan komen bij de partijleden in de Tweede Kamer.

Of de burgemeester bereid is contact op te nemen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over deze kwestie, kon een gemeentewoordvoerder gisteren nog niet zeggen. ,,We zijn er als gemeente mee bezig.’’

Simon laat weten in ieder geval erg blij te zijn met de politieke aandacht. Het is volgens hem ’hoopgevend’. Sinds zijn verhaal vrijdag in deze krant stond, krijgt hij ontzettend veel reacties vanuit Purmerend en daar buiten. Ook is zijn verhaal al ruim 1250 keer gedeeld op social media, zoals Facebook. ,,Ik heb er een goed gevoel over’’, zegt hij.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.