Het oude Castricum is in de Oosterbuurt nog te zien

Gwendelyn Luijk
Castricum

Ruim honderd jaar geleden plantte de grootvader van Diana van der Park uit de Oosterbuurt in Castricum een ligusterhaag. Dankzij een gift van 7500 euro kan die haag net als vele andere landschapskenmerken in de groene buurt in ere worden hersteld.

„Er is al gesnoeid, maar er moet ook nog worden geplant om de gaten in de heg op te vullen”, vertelt Van der Park. Al twee jaar werken buurtbewoners en vrijwilligers van de organisatie Landschap Noord-Holland samen om het groen in de Oosterbuurt, aan de rand van Castricum, zijn authenticiteit terug te geven. Het oude Castricum is in deze buurt nog terug te zien in de vorm van vele hagen, fruitbomen, knotbomen, moestuinen, slingerweggetjes en akkertjes, waarvan er veel al honderd jaar of langer staan. „Maar de laatste jaren begonnen die natuurhistorische kenmerken stelselmatig te vervagen”, vertelt Peter Mol, coördinator van het project vanuit Landschap Noord-Holland. „Er vielen gaten in de heggen of ze verwilderden. Dat was een wake-up call.”

Bezorgde burgers stapten naar de gemeente, waarna het balletje ging rollen. Met het zaterdag in ontvangst genomen bedrag kan het project er weer even tegenaan. Het Kennemer Streekfonds keerde 3750 euro uit, de gemeente Castricum verdubbelde dat bedrag. Het Kennemer Streekfonds is een nieuw fonds en heeft als doel het behoud van het landschap in de IJmond, Bergen en Heiloo door het steunen van kleinschalige projecten. De financiële bijdrage aan het herstel van de Oosterbuurt is het eerste bedrag dat door het fonds is uitgekeerd.

De gift werd bezegeld met het planten van een boom aan de Doodweg door wethouder Leo van Schoonhoven. In een toespraak zei deze dat het terecht is om respect te hebben voor de buitengebieden van de gemeente Castricum. „Niets is makkelijker dan alles volproppen met bebouwing, maar het woongenot in Castricum staat of valt met het groen van de omgeving. We moeten het groen uitbreiden, in plaats van inleveren.”

Vooral de karakteristieke heggen liggen de bewoners van de Oosterbuurt nauw aan het hart. „Ik woon hier tien jaar”, vertelt buurtbewoner Jan Kuijs, die zich meldde zodra er sprake was van een herstelproject. „Mijn huis is al negentig jaar in de familie. De meidoornheg om mijn tuin staat er zelfs al tweehonderd jaar. Die houd ik zelf keurig bij, maar ik zag wel dat het landschap in de omgeving niet meer was zoals ik het uit mijn kindertijd herinnerde. Ik ben blij dat we nu met zijn allen de schouders eronder zetten.”

Ook voor vogels is het opknappen van het landschap goed nieuws. Gesnoeide takken worden gebruikt om houtwallen te bouwen, waarin onder meer de ringmus een goed huis vindt. Tijdens de boomplantceremonie ziet iemand iets blauws vliegen. „Een ijsvogel! Dat is nog eens een goed voorteken.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.