Update: Sfeerbeelden nieuw stadhuis gereed

Leonie de Vries

Bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur West 8 heeft de sfeerbeelden klaar voor het nieuwe stadhuis op het Stationsplein. Deze zijn tot stand gekomen op basis van de criteria die een participatiegroep van omwonenden, binnenstadvertegenwoordigers en 'gewone'Nieuwediepers heeft aangedragen. De bevolking mag de komende weken via een enquete van de gemeente zijn voorkeur uitspreken voor een van de drie.

Kern is dat het nieuwe stadhuis niet een doos van staal en beton moet worden, maar moet passen in de sfeer van de omgeving met een gebouw als De Boeg (kantoor Woningstichting), watertoren en het voormalige GGD-gebouw. Het nieuwe stadhuis zal dan ook van duurzame materialen gebouwd worden, zoals baksteen en dankzij allerlei detaillering vooral warmte moeten uitstralen, oordeelde de werkgroep. Het moet tijdloos zijn, zodat voorkomen wordt wat met zoveel naoorlogse gebouwen in Den Helder gebeurde: na een jaar of twintig, dertig vindt iedereen het lelijk en saai. Er is gerekend op een doorgang naar het achterliggende station. In het stadhuis is ook ruimte voor winkels.

De drie ontwerpen zijn sfeerschetsen op basis waarvan de architect aan de slag gaat. Het uiteindelijke ontwerp kan dus wel afwijken.

De uitkomst van de inspraak en de ontwerpen worden dinsdag 13 september aangeboden aan wethouder Pia Bruin. Dat gebeurt tijdens een informatieavond in de schouwburg.

Citymanager Jan Mooij, lid van de inspraakgroep, is razend enthousiast over de ontwerpen. ,,De ontwerpen zien er fantastisch uit. Van alle drie krijg ik een heel warm gevoel.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.