Van der Fits wil door voordeur vertrekken bij Vitesse’22

Remco Tervoort
Castricum

Patrick van der Fits vertrekt na dit seizoen als trainer van Vitesse’22. De 44-jarige Haarlemmer ziet onvoldoende perspectief om hogerop te komen met de Castricumse derdeklasser en houdt het na vier seizoenen voor gezien. De oefenmeester is niet bang dat de resultaten minder zullen worden door zijn naderende afscheid en hoopt met promotie afscheid te nemen.

Van der Fits begon in de zomer van 2012 als trainer bij Vitesse en verjongde de selectie van de derdeklasser de afgelopen drieënhalf seizoen grondig. De coach denkt echter dat de laatste stap die nodig is om naar een hoger niveau te groeien, niet gezet kan worden door de Castricumse vereniging.

Mindsetting

,,In bijna vier jaar is de mindsetting omgebouwd van recreatie naar prestatie. Maar ik heb er geen vertrouwen in dat de laatste stap gezet kan worden”, legt Van der Fits uit.

,,Dat is overigens geen kritiek. Ik vind Vitesse een fantastische club. Maar als het hogerop wil, moet er een stap gemaakt worden in de beleving en de faciliteiten bij de club. De randvoorwaarden moeten naar een hoger niveau. Alleen dan is het mogelijk je te meten met omliggende verengingen als Odin’59 of De Foresters.”

Van der Fits is ’licht teleurgesteld’ dat hij er met Vitesse niet in is geslaagd om de stap omhoog te zetten. ,,Ik denk namelijk dat het wel mogelijk is. Maar wij kunnen bijvoorbeeld soms niet trainen op een veld met lijnen. Dat veld is op bepaalde dagen bestemd voor de vrouwen. Ook lukte het mij niet het weekend weg met de selectie en staf aan het einde van het seizoen te verplaatsen naar de winterstop, zodat je er een trainingskamp van kunt maken. Dat vind ik raar.”

Van der Fits maakte zijn beslissing afgelopen zondag bekend na het gewonnen duel met Olympia Haarlem (2-3). ,,Er zullen altijd spelers zijn die blij zijn dat je vertrekt. Maar er kwamen ook jongens naar mij toe die het jammer vonden dat ik weg ga.”

Volwassenheid

Volgens de inwoner van Santpoort is het afwachten wat de uitwerking van zijn mededeling is op de spelers. Van der Fits wil met Vitesse minimaal de nacompetitie halen en staat momenteel vierde in de derde klasse B. ,,Je hebt de steun van je staf, je spelersgroep en het bestuur nodig om optimaal te presteren. Of ik de steun van de spelers heb, weet ik niet. Het vergt volwassenheid van ze. Maar ik ben er niet bang voor dat de resultaten na de winterstop minder zullen zijn.”

De toekomst van Van der Fits, die in het verleden ook hoofdcoach was bij Stormvogels, is nog ongewis. ,,Ik wil graag trainer blijven. Als een club een goed verhaal heeft, ben ik bereid te luisteren. Of het nou een hoofdklasser of vierdeklasser is. ik sta voor veel dingen open en houd mijn telefoon in de gaten. Maar eerst wil ik mijn periode bij Vitesse goed afsluiten en door de voordeur vertrekken.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.