’Echt Kerst’ tijdens eerste Kerstdorp in Uitgeest

Heleen vink
Uitgeest

Het hele weekend was het 'echt' Kerst tijdens het, voor het eerst gehouden, Kerstdorp in Uitgeest. Een initiatief van Daniëlle Kaandorp en Sanne Scholten, collega's bij café 't Portiertje en Grand Café Beams.

Rondom op het pleintje voor het gemeentehuis staan sfeervolle houten huisjes waarin ondernemers hun koopwaar aanprijzen, rond de boom met lichtjes zitten dorpsbewoners op bankjes te kletsen en weer anderen passeren, met warme bekers chocomel en wafels in de hand, elkaar vriendelijk groetend.

,,We boffen met het weer’’ , lacht Uitgeester Marian van Son van het Time Square Musicalkoor Uitgeest. In mei treedt het koor met de musical Titanic voor het eerst op in het Kennemer Theater in Beverwijk. ,,We promoten dit hier en we krijgen heel leuke reactie van de mensen.’’ Een koor met rode mutsen op zingt - voor de met cadeaus versierde trappen van het stadhuis - de kerststerren van de hemel. Op het gelegenheidsijsbaantje is er volle pret. Een vader maant van langs de kant wat stoere jongens aan iets kalmer te doen. Een meisje komt strompelend op haar rode schaatsen aan en valt even later op haar gat, precies voor de dames van Time Square die, verkleedt in Dickens kleding, even koffie drinken en van de schaatspret genieten. De vriendinnen Pleun, Annet, Cato en Hannah schaatsen in een sliert voorbij.

Een bewoonster van zorginstelling De Slimp wacht in haar rolstoel op een medebewoonster. ,,Ik vind het vreselijk leuk dat ze dit op dit moment doen. Echt iets wat Uitgeest vaker moet doen.’’ Haar vriendin beaamt dit: ,,Heel erg leuk en voor herhaling vatbaar.’’

Jari Kok van Keurslager Kok staat in hemdsmouwen naast de barbecue, hij heeft het niet gauw koud. Ook hij vindt het leuk dat het dorp eindelijk weer eens wat organiseert. ,,Ja, ik ben er alledrie de dagen. Vrienden en collega's komen langs. De collega's hebben allemaal bonnen gekregen om hier op de Kerstmarkt te besteden.’’

Een huisje verderop kijkt Lars Knol uit Amsterdam met vrolijke ogen van achter allerlei bijzondere aardappels en knoflookproducten de markt over. ,,Ik sta voor Sander Riet, die dit allemaal speciaal uit Frankrijk haalt. Ik heb hier helemaal geen verstand van. Ik heb zijn huis geschilderd en hij vroeg me hier te staan. Als ze hier nog een knappe schilder zoeken...’’ En dan valt er zelfs 'sneeuw' uit de lucht. De vlokjes dwarrelen lang bakker Putter. Duivekater, kerststollen, kerstkransjes en spijsbrood vliegen het huisje uit. ,,Het is beregezellig, maar ze moeten nog wel dorst krijgen’’, Paul van De Deel Wijnen heeft de glazen in zijn huisje gevuld klaar staan. ,,Mag ik jullie een drankje aanbieden?’’ 'Proost' klinkt het even later.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.