Scheybeek: Op zoek naar borrelend bronnetje

Paul Schekkerman. Foto Jan Butter

Paul Schekkerman. Foto Jan Butter

Ron Amesz

Op zoek naar de oorsprong van de Scheybeek denk je aan een borrelend bronnetje aan de voet van de duinen. Ja, zo was het misschien ooit, zo is het nu niet meer. Paul Schekkerman, projectleider Groene IJmond, wijst richting eerste viaduct in de Zeestraat. Daar beneden verzamelen zich hemelwater en grondwater. Continu staan pompen het toestromende vocht weg te werken. Ze spugen het uit in de Zeestraatvijver, de vijver met die ganzen. Dit is de eigenlijke bron van de huidige Scheybeek.

Op dat punt ben ik al een paar honderd meter onderweg. Over de paden achter de begraafplaats Duinrust waar een groot Duinmeer is gegraven en nieuwe natuur aangelegd.

Vanuit dat meer kabbelen twee stroompjes. Een beek voert over de begraafplaats, langs de volkstuinen naar de Lunettenzone richting Heemskerk. Deze Lunettenbeek moet na een laatste test een dezer dagen gaan werken. De andere waterloop gaat zuidwaarts. Via een deels oud en deels nieuw gegraven tracé, buitenom Duinrust, eindigt hij in de Zeestraatvijver. Een tweede bron voor Scheybeek. Dit wordt daarom de verlengde Scheybeek genoemd.Tata Steel

Maar dat Duinmeer moet ook vol. Waar komt dat water dan vandaan? Evenmin uit een romantisch duinpannetje, zo blijkt. Het is afkomstig van de gebouwen en terreinen van Tata Steel. Het schone noordterrein welteverstaan. Schekkerman verzekert dat de kwaliteit van dit water, via een duiker onder de Westelijke Randweg aangevoerd, uitstekend is.

Het is een aangename wandeling. Honden plonzen wat graag in het duinmeer. Een buizerd cirkelt hoog in de lucht. Er is een oud pad dat sinds het duinmeer steeds meer bezoekers krijgt. Hoe is het met die beek? Halverwege droogt hij op. In de winter staat het water hoog, tot het einde aan toe, aldus de projectleider.

We naderen de Zeestraatvijver. De witte soepganzen bedelen bij een gezinnetje, kinderen varen met trekpontje naar het eiland in het midden. De vijver, voorheen een saaie badkuip, is een stuk spannender en natuurlijker. Het water is schoon, behoudens in de punt. Hier komt (niet zichtbaar) het viaductwater binnen. Het ziet er verdacht bruin uit.

Het heeft een verhoogde concentratie zink en arseen, verklaart Paul Schekkerman. Dat klinkt volgens hem erger dan het is. De oorsprong van de vervuiling ligt in de natuur zelf. Niettemin wordt het water apart gehouden in een afgescheiden hoek. Als het riet eenmaal wil groeien, wordt het ter plaatse op een natuurlijke manier gereinigd.

Zo kan de Scheybeek via een duiker onder de Zeestraat door schoon park Westerhout binnenstromen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.