Anjers in het zonnetje

© HSPublicity

Paleis Het Loo heeft de traditie om jaarlijks extra aandacht te schenken aan één bepaalde bloem, waarbij populaire en minder bekende soorten elkaar afwisselen. Met de presentatie ‘Anjers aan het Hof’ wordt van 17 mei tot en met 3 juli de anjer in het zonnetje gezet.

De anjer is een van de oudste Europese sierplanten. Vanaf het begin van de vijftiende eeuw tot vandaag de dag is de anjer populair, onder meer vanwege zijn goede eigenschappen als snijbloem. Beroemde schilders als Leonardi da Vinci en Rembrandt hebben de bloem afgebeeld op hun schilderijen.

Voor velen is de anjer onlosmakelijk verbonden met prins Bernhard, vanwege de witte anjer, de ‘White Sim’, die hij vrijwel altijd droeg in zijn knoopsgat. De oorsprong van dit gebruik gaat terug tot een ontmoeting tussen de Engelse koningin Victoria en prins Albert in 1840. Zij begroette hem met een boeketje bloemen, waarop hij met een klein zakmes een gat in zijn revers sneed en er een van de bloemen in stak. De kleermaker van de prins kreeg vervolgens de opdracht een dergelijk ‘knoopsgat’ in alle jasjes aan te brengen. Prins Bernhard maakte er een goede gewoonte van dagelijks een nieuwe, verse witte anjer op zijn revers te dragen. Kijk voor meer informatie op www.paleishetloo.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.