GGD: bof duikt op in N-Holland

Eric Molenaar
Hoorn

De besmettelijke ziekte de bof maakt een comeback. Dat blijkt uit cijfers van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Hollands Noorden. Uit het jaarverslag over 2013, dat onlangs is gepresenteerd aan de negentien gemeenten in het werkgebied van de GGD, blijkt dat de afdeling infectieziektebestrijding vorig jaar de handen vol had om een uitbraak van de bof de kop in te drukken.

Veertig personen in de leeftijd van 16 tot 28 jaar liepen ziekteverschijnselen op, waarvan bij 29 mensen inderdaad bevestigd kon worden dat het ging om de bof.

De bof kan in ernstige gevallen leiden tot blijvende doofheid, hersenvliesontsteking of zaadbalontsteking, als de ziekte volwassen mannen treft. De bof is lange tijd vrij zeldzaam geworden, nadat bofvaccinatie in 1987 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Maar dat is aan het veranderen, concludeert de GGD.

,,Opvallend aan deze uitbraak was dat het merendeel van de personen als kind was gevaccineerd tegen de bof. Ondanks deze vaccinaties heeft het bofvirus toch tot symptomen geleid en zich kunnen verspreiden.’’

Volgens de GGD komt de bof, ondanks twee BMR (bof, mazelen, rode hond)-vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma, de laatste jaren weer meer voor in Nederland.

Mazelen

Voor een andere (kinder)ziekte die ook is opgenomen in die BMR-vaccinatie, geldt dat niet.

Mazelen werd in het gebied van Hollands Noorden acht maal gemeld, waarvan drie besmettingen in een gezin. Alle slachtoffers waren niet gevaccineerd.

Hoewel mazelen een van de meest besmettelijke infectieziekten is, werd de ziekte niet verspreid in de omgeving van de patiënten. De GGD concludeert daarom dat het BMR-vaccin verreweg de meeste mensen wel goed en langdurig beschermt tegen de mazelen.

Norovirus

Een ander opvallend incident in 2013 was de uitbraak van buikgriep op een cruiseschip in het gebied van de GGD. Zesenvijftig van de honderdveertig passagiers op het schip raakten ziek door een besmetting met het norovirus.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen