Zonnedak levert sporthal Schagerbrug alle stroom

195 zonnepanelen op sporthal Molentocht.© Foto Mark Meijering/Pierre Mettes

Wethouder Ben Blonk (links) onthult het infopaneel van de installatie.© Foto Pierre Mettes

1 / 2
Ed Dekker
Schagerbrug

Het dak van sporthal Molentocht in Schagerbrug is bekleed met 195 zonnepanelen. Ze zijn jaarlijks goed voor zo’n 50.000 kilowattuur. Dat is precies de hoeveelheid stroom die Molentocht verbruikt.

Wethouder Ben Blonk heeft het zonnedak maandagmiddag met een officieel tintje in gebruik gesteld. Stichting Sporthal Molentocht is per jaar zesduizend euro kwijt aan elektriciteit. De zonnepanelen zijn een investering van 40.000 euro.

De provincie draagt achtduizend euro bij, de gemeente vierduizend euro. De rest betaalt de stichting. Bestuurslid Wim Vonk: „Wij verwachten onze eigen investering in zeven jaar terug te verdienen.”

Minder subsidie

Vonk noemt de zonnepanelen ’van groot belang’ voor een blijvend gezonde exploitatie van het complex. „De kosten voor beheer en energie zijn onze grootste uitgaven. Van de gemeente krijgen we steeds minder subsidie. Vorig jaar was dat 24.000 euro, volgend jaar zal dat 18.000 euro zijn. Eigen maatregelen zijn onontkoombaar.”

Vrijwilligers van de verenigingen HVS en Vesdo runnen volledig de kantine. Vonk: „Onze inkomsten zijn de pacht van de kantine, de verhuur van de hal en de gemeentelijke subsidie. En die is relatief laag.”

Sinds 2002 exploiteert de stichting de hal. Molentocht is gebouwd in 1980. De andere bestuursleden zijn Theo Groot (voorzitter), Monique Janse (secretaris), Remco Hijink (penningmeester) en José Dekker.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.