Jan Blokhuijsen gehuldigd op geboortegrond
Schaatser Jan Blokhuijsen had al een trits huldigingen achter de rug en was reeds benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het onthaal dinsdagmiddag in Langedijk ervoer de winnaar van goud en zilver bij de Olympische Winterspelen in Sotsji echter geenszins als een plichtpleging, maar als een warm eerbetoon. ,,Ik vind het onwijs gaaf dat jullie allemaal tijd hebben gemaakt om hier voor mij te komen.'
Voor Blokhuijsen, geboren en opgegroeid in Zuid-Scharwoude, voelde de terugkeer in vertrouwde omgeving als een feest der herkenning. Er was na het beste seizoen uit zijn carrière - hij werd ook Europees allroundkampioen en eindigde bij het WK allround als tweede achter streekgenoot en eveneens succesvol olympiër Koen Verweij - het hartelijke weerzien met zijn opa en oma, andere familieleden, vrienden, bekenden én vele kinderen die aasden op zijn handtekening en een 'selfie' met hun idool.
Het bekende vleugje folklore in Museum BroekerVeiling, waar Blokhuijsen als held van het bevroren water op een Langedijker koolvlet in kabbelend water het afmijnlokaal werd binnengevaren en in klederdracht gestoken vrijwilligers de knipoog naar het verleden completeerden, ontbrak niet. Het was de ambiance die deze huldiging van eerdere festiviteiten deed onderscheiden, plus een gebaar van de gemeente waarvan Blokhuijsen zichtbaar genoot. En met hem de honderden belangstellenden die zich niet alleen aan het ludieke tafereel vergaapten, maar hem bij binnenkomst en tijdens het afscheid op een luid applaus trakteerden.
Hoewel Blokhuijsen vanwege zijn topsportbestaan inmiddels naar Heerenveen is verhuisd en zijn vader de ouderlijke woning te koop heeft gezet, zal zijn naam in Langedijk niet in de vergetelheid raken. Vanaf 2015 wordt jaarlijks de Jan Blokhuijsen-bokaal uitgereikt, een wisselbeker voor de winnaar van het schaatskampioenschap tussen Langedijker scholen.