Drukte zaterdag op Sail Den Helder en Marinedagen [video]

Bo-Anne van Egmond
DEN HELDER

Al vanaf de opening van Sail Den Helder en de Marinedagen is er gelijk veel drukte. Het publiek stroomt in groten getale toe.

Vooral op de Marinedagen is er meteen al veel interesse voor schepen als de Zr. Ms. De Ruyter en de Karel Doorman. Vooral dat laatste schip kent lange Eftelingrijen, bijna zo lang als het 205 meter lange schip zelf. De demonstraties vallen bij veel kinderen ook in goede aarde: wie wil er immers nou niet eens stoer over een stormbaan klimmen of een brandje blussen bij de marinebrandweer.

Op Willemsoord is er ondertussen ook veel volk naar de verschillende ’dorpen’ getrokken. In het NHD Nieuwscafé kunnen kinderen op de foto met matrozenmuts en prijzen winnen.

Het waterbassin heeft ondertussen een heel ander programma: kinderen van scholen uit de hele Noordkop hebben daar hun zelfgebouwde roeibootje te water gelaten. Een record. In het bassin zullen ook nog veel andere activiteiten plaatsvinden zoals suppen, zeemeerminzwemmen en floatfitten. Op het podium van de Provincie Noord-Holland worden diverse optredens gegeven, onder meer van Buddy Vedder en Vinchenzo en is het wereldrecord lesgeven in touwknopen verbroken. Peter Wezelman gaf aan liefst 303 mensen les in onder meer de paalsteek en de platte knoop. Omdat het een officiële recordpoging is, moet het gehele veld voor het podium leeggeruimd worden, het deelnameraantal moet namelijk precies geteld worden. Een moeder moppert: ,,Dan staan we straks niet vooraan bij Buddy.’’

Daarvoor staat Vinchenzo op het podium. De nummer drie van The Voice of Holland trekt vooral veel jonge meiden aan, die later ook nog met hem op de foto kunnen gaan.

Bij ’De Ziel van Den Helder’ in de Stadshal van De Kampanje komen mondjesmaat geïnteresseerden toestromen. De meeste toeschouwers weten niet zo goed wat ze ervan moeten verwachten, maar als de vertoning met foto’s, muziek en een verhaal over Den Helder, eenmaal voorbij is, zijn ze onder de indruk. ,,Mooi hoor’’, zeggen ze tegen bedenker Piet Jan van Bohemen. Anderen komen sniffend naar buiten, omdat ze het zo ontroerend vinden. En er zijn mensen die zelfs voor de derde keer komen om de film te bekijken. Tot zaterdagmiddag zijn er meer dan duizend bezoekers voor de film.

Zaterdagavond is gevuld met onder meer de optredens van Zanger Rinus op de Beatrixstraat. De culthit kwam een half uur te laat, maar dat haalde voor het publiek niets uit: hij werd met groot gejuich onthaald door de toeschouwers, die alle teksten woord voor woord meezongen. Ook het herkenbare ’armdansje’, waarbij er een soort golvende beweging met de armen wordt gemaakt, deed het publiek volop mee. Zelfs de polonaise werd ingezet.

Op het terrein van Willemsoord trad ondertussen Imca Marina op, gevolgd door onder meer de CB Band, die allerhande feesthits ten gehore bracht. Tijdens hun tweede optreden kwam er een sensationele flyboardshow met vuurwerk. Daarna kwam Pleun, de winnares van The Voice of Holland. Tegelijkertijd met haar optreden werd ook de dag afgesloten met de traditionele imposante vuurwerkshow.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.