Preventief fouilleren in Zaandam: twee messen en een schroevendraaier

Willemien Schenkeveld
Zaandam

Twee messen en een schroevendraaier. Dat is de oogst van een avond preventief fouilleren in het uitgaansgebied van Zaandam.

De actie werd in de nacht van zaterdag op zondag uitgevoerd door politieagenten en handhavers van de gemeente. Behalve op de Dam werd er ook gefouilleerd op de Rozengracht, op de Zuiddijk en in de Klauwershoek.

De eigenaren van de steekwapens werden aangehouden wegens verboden wapenbezit. Daarnaast werden onder meer softdrugs in beslag genomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Burgemeester Ruud Vreeman is tevreden over het verloop. ,,Ik ben gaan kijken en ben onder de indruk van het professionele optreden van politie en handhavers. De gefouilleerde jongeren die ik gesproken heb, reageerden stuk voor stuk positief. Ook zij willen dat het centrum van Zaandam een plek is waar ze veilig kunnen uitgaan.’’

Vereiste

Vreeman had het horecagebied voor twaalf uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In zo’n gebied mag de officier van justitie de politie toestemming geven ook zonder concrete aanleiding te controleren op wapenbezit.

De actie werd van te voren aangekondigd. ,,Dat is een juridische vereiste’’, aldus de burgemeester. ,,Dat zal voor bepaalde lieden aanleiding zijn om het centrum te mijden, maar ook dat draagt bij aan het doel: geen wapens op straat.’’

Directe aanleiding is de dodelijke steekpartij die het leven kostte van de 16-jarige Assendelver Nick Bood.

Zilverpadsteeg

,,Door preventief te fouilleren willen we een beter beeld krijgen hoeveel mensen ’s avonds met een wapen op zak lopen. Maar vooral is dit een signaal dat dit onacceptabel is: wapens horen niet op straat en wapens horen zeker niet bij een gezellig avondje uit’’, aldus de burgemeester.

De recente steekpartij is niet de enige aanleiding. Dat zou waarschijnlijk ook niet kunnen; een aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied moet goed onderbouwd zijn.

De burgemeester zegt zijn besluit ook te baseren op de informatie die naar boven is gekomen bij de aanpak van de overlast in de Zilverpadsteeg vlakbij de Dam. ,,De veelvuldige controles die daar zijn gedaan, leveren signalen op dat in het centrumgebied vaker mensen met wapens rondlopen dan ons lief is’’, aldus Vreeman.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.