Bergmolen blijft beschikbaar voor starters

Gert van der Maten
Heerhugowaard

De appartementen in het geelgroene complex aan de Bergmolen in Heerhugowaard blijven behouden voor starters op de woningmarkt. De gemeenteraad vond het ’een duivels dilemma’, maar kwam toch uit op deze keuze.

De andere optie was geweest dat de woningen op de vrije markt zouden belanden. En hoewel enkele bewoners dat in de raadsvergadering bepleitten, werd die mogelijkheid toch terzijde geschoven.

Het probleem is namelijk dat de grond onder het complex van de gemeente is. Bij vrije verkoop zou die waarde bij de prijs van de woning moeten worden opgeteld. En dan zouden ze helemaal onverkoopbaar worden.

Nu al dreigen bewoners in de schuldsanering te belanden. Ze willen wel van hun huis af, maar de bank geeft potentiële kopers geen hypotheek. Dit omdat grond en woning een andere eigenaar hebben. Dat vinden banken te onzeker.

De gemeenteraad besloot daarom de banken te beloven om de woningen indien nodig van de bewoners te kopen. Die belofte, zo zei wethouder Gido Oude Kotte, maakt dat de banken onmiddellijk wel hypotheken willen geven.

De raad besloot tevens om te onderzoeken of het hele complex niet verkocht kan worden aan Woonwaard. Dan zouden de appartementen behouden blijven voor de lagere inkomens, zij het dan niet meer in de koopsector, maar wel in het sociale huursegment. In die categorie is de spoeling toch al dun. Het voorstel daartoe komt van Jan van der Starre van Senioren Heerhugowaard. Oude Kotte beloofde binnen vier weken te komen vertellen of zo’n afspraak met Woonwaard te maken is.

De appartementen maken deel uit van een programma voor starters op de woningmarkt. Als die starters een woning uit het programma kopen, betaalt een stichting een deel van de prijs. Bij verkoop delen de eigenaar en de stichting de winst, zodat de stichting weer geld heeft om starters aan een goedkoop huis te helpen.

Maar ook het verlies wordt gedeeld. Ook dat trok raadsleden over de streep. De woningen staan momenteel ’onder water’. De dreigende financiële ellende daarvan bracht zelfs de tranen op de wangen van een inspreekster. Toch dan maar het ’starterssysteem’ overeind houden, zo oordeelde de raad. Dan verzacht de gemeente de ellende nog wat.

Onder meer de VVD wil wel dat, zodra het kan, het hele systeem moet worden opgedoekt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.