Mondain ontspannen in Engelse landschapstuin (2,5 of 4 km)

Landgoed Elswout is een oase van rust voor wandelaars die even de drukke stad willen ontvluchten. Elswout ligt in Overveen, ingeklemd tussen Haarlem en Aerdenhout, en dateert uit de zeventiende eeuw. In deze periode werden langs de binnenduinrand diverse landgoederen aangelegd, waarvan Elswout één van de fraaiste is. Telkens als de mode veranderde, kreeg de tuin een ander aanzicht. Ook de gebouwen op het landgoed zijn vaak vernieuwd of afgebroken en herbouwd. Daardoor bevat Elswout nog kenmerken uit verschillende stijlperioden.

Aanvankelijk was het landgoed aangelegd in de toonaangevende en strakke Franse renaissancestijl, maar toen in de achttiende eeuw de Engelse landschapsstijl in schwung raakte, werd Elswout direct volgens de laatste mode ingericht. Het resultaat kan je vandaag de dag nog goed zien: mooie waterpartijen, heuvelachtige groene vlaktes en prachtige vergezichten die een mooie uitkijk bieden op het 85 hectare beslaande landgoed. Vanwege zijn grote cultuurhistorische waarde is Elswout dan ook een Rijksmonument.

Het poortgebouw vormt de ingang van het landgoed. Dit is tevens ook de plek waar je een toegangskaartje kunt kopen. De natuurlijke ingang, omzoomd door statige bomen, leidt je naar de plek waar je kunt kiezen tussen een wandeling van 2,5 of 4 kilometer. Met het warme weer van de afgelopen tijd is 2,5 km een prima keuze. De route wordt gaandeweg duidelijk aangegeven door middel van blauwe markeringen.

Landhuis

Al na enkele meters passeer je de Oranjerie en het statige Landhuis. Het Landhuis was eigendom van de rijke familie Borski. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde het landhuis een uitvalbasis voor Duitse commando’s. Na de oorlog werd de locatie in gebruikgenomen als onderwijslocatie voor het Jac. P. Thijsse Montessori Lyceum en later als tuinbouwschool. Momenteel wordt het Landhuis ingrijpend gerestaureerd en teruggebracht in de stijl die de familie Borski ooit voor ogen had toen deze het pand lieten bouwen.

Er zijn nog meer originele en verschillende elementen terug te vinden in de tuin die doen denken aan vroegere tijden. Zo is er een kluizenaarshut, een element dat veel voorkomt in de Engelse landschapsarchitectuur. In de fazanterie werden fazanten gefokt. Op de brede lanen, zogenaamde parasollanen, konden adellijke dames in hoepelrokken flaneren. Het theeprieel keek uit over de zandafgravingen die uiteindelijk zorgden voor de heuvelachtige aanblik van Elswout. Ook de enorme waterpartijen, die worden opgesierd met gracieuze vrouwenbeelden, doen denken aan vervlogen mondaine tijden.

Het indrukwekkendste zijn misschien nog wel de 250 jaar oude beukenbomen in het parkbos, die vrijwel gelijktijdig met de aanleg van de tuin werden geplant. In en langs de randen van het bos bloeien in het voorjaar uitbundige hoeveelheden bodemplanten, alleen zijn die jammer genoeg in de zomermaanden niet te zien.

MARISKA DOESBURG

Lengte wandeling: 2,5 km.

Begin/eindpunt: Ingang poortgebouw Elswoutlaan 12a.

Bereikbaarheid: Met het openbaar vervoer: vanaf station Haarlem stadsbus 4 of 7. Uitstappen Rollandslaan, vandaar tien minuten lopen via koeienpaadje.

Met eigen vervoer: Parkeren kan bij het landgoed zelf. Horeca in de buurt: Oranjerie Elswout (alleen op zondag geopend voor wandelaars) en Het Wapen van Kennemerland (bij ingang koeienpaadje).

Openingstijden: Toegankelijk van maandag t/m zondag van zonsopgang tot zonsondergang.

Wandeling met/zonder hond: wel toegestaan, mits aangelijnd.

Betalen voor toegang: Volwassenen € 0,50; Senioren/kinderen € 0,25; Honden mits aangelijnd € 0,25; Natuurkaart Noord-Holland geldig toegangsbewijs.

Website: http://www.staatsbosbeheer.nldownload/

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.