Gelijk gekregen, maar helaas

Gert van der Mateng.van.der.maten@hollandmediacombinatie.nl
Heerhugowaard

De bewoners hebben gelijk gekregen. Er is iets goed mis met de parkeerplaatsen bij het toekomstige appartementencomplex Swannerhof. Maar b & w van Heerhugowaard leggen dit naast zich neer.

De bewoners strijden al jaren tegen het bouwplan voor het terrein achter café de Swan. Het is in hun ogen veel te massaal. Het gevecht werd recent op twee fronten gevoerd. Zo stapten de bezwaarmakers naar de rechter om daar aan te kaarten dat het hele plan op ondeugdelijke argumenten rust. De gemeenteraad zou een verklaring van geen bedenkingen hebben afgegeven op basis van foute informatie. Die hele redenatie werd door de rechter van tafel geveegd.

Bleef over de procedure bij de beroep en bezwaarcommissie van Heerhugowaard. Daar werd het argument neergelegd dat Swannerhof niet gebouwd kan worden, omdat het niet aan de eisen voldoet van de Bouwverordening. Er is in de ogen van de bewoners geen deugdelijke parkeervoorziening bij gepland. Niet alleen is het aantal parkeervakken discutabel, aldus de bewoners, maar er zijn er heel wat die kleiner zijn dan voorgeschreven. Ze zijn maar 4,5 meter lang, waar ze volgens de Bouwverordening minimaal vijf meter moeten zijn.

De bezwaarcommissie geeft de bewoners op alle twee de punten gelijk en vindt dan ook dat de bouwvergunning voor de Swannerhof ingetrokken moet worden. Er is te weinig parkeergelegenheid. Maar daar is de rechter de commissie voor geweest. Die vindt het aantal parkeerplaatsen wel voldoende.

De commissie vindt de parkeervakken ook te klein, maar dat vegen B & W van tafel.

Bumpers

Het college zegt dat er inderdaad vakken zijn die maar 4,70 meter lang zijn, maar op die plekken kan de bumper van de auto’s best wat over de stoeprand heen steken. Bovendien interpreteert de commissie de bewuste artikelen uit de Bouwverordening niet goed, aldus het college. De regels hebben het helemaal niet over exacte afmetingen, maar over de afmetingen van ’gangbare personenauto’s’. En wat gangbaar is, verandert nogal eens, dus kan er geen precieze maat gehanteerd worden.

De bewoners overleggen momenteel of ze tegen het oordeel van het college van de gemeente in beroep zullen gaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.