Saense Balle maakt échte Zaanse ballen

Patrick de Vries van gehaktballenbedrijf Saense Balle krijgt het steeds drukker.© foto Erik Rietman

Karlijn Brinkman
Zaandam

’Prima!’ zei cateraar Patrick de Vries toen hij afgelopen zomer werd gevraagd om gehaktballen te verkopen bij het Foodfestival aan de Zaan. ’Maar dan doen we er wel iets bijzonders mee.’ Met die uitspraak begon een behoorlijk avontuur voor de De Vries. De speciale gehaktballen vielen namelijk zo goed bij het publiek in de smaak, dat hij besloot zijn eigen gehaktballenbedrijf op te zetten: Saense Balle.

,,Toen ik bedacht had dat ik een speciaal smaakje aan de gehaktballen wilde toevoegen, ging ik direct in mijn eigen keuken aan de slag’’, vertelt ras-Zaankanter De Vries. ,,Na heel wat testen en proeven kwam ik tot de conclusie dat de Zaanse mosterdbal en de Zaanse sambalgehaktbal zo lekker waren, dat die de ballen waren die in de jus moesten liggen tijdens het festival.’’ Dat De Vries niet de enige was die de ballen lekker vond, bleek toen ze tijdens het festival zo goed als uitverkocht waren. Op dat moment wist De Vries het helemaal zeker: die bijzondere ballen, daar moet iets mee gedaan worden.

Ontdekken

En zo kwam het dat hij Saense Balle oprichtte. Bij het bedrijf kunnen gehaktballen voor bij de maaltijd of op een broodje worden besteld - in de smaken Zaanse mosterd en Zaanse sambal - en daarnaast biedt Saense Balle 12 soorten partyballen voor allerlei feestelijke gelegenheden. Al het draaien, proeven en braden gebeurt in een keuken die De Vries steeds voor een aantal uren huurt.

Het ontdekken van nieuwe smaken is de kern van Saense Balle. ,,Nieuwe smaken ontdek ik vaak door gewoon wat te proberen. Ik maak de ballen zoals ik denk dat ze lekker zijn en laat ze dan aan mijn familie, vrienden of buren proeven. Dan hoor ik vanzelf wel of ze in de smaak vallen of niet’’, lacht De Vries.

Alle ballen worden eigenhandig gedraaid en vervolgens gebakken in Croma, op grootmoeders wijze, en vervolgens doorgegaard in de jus. En bij elke bal die hij maakt, houdt De Vries rekening met het doel waar de ballen voor dienen. ,,Wanneer ik balletjes maak die bij mayonaise worden opgediend, is het bijvoorbeeld belangrijk dat de mayonaise goed naar voren komt. Dat je die goed blijft proeven. En daarom zal ik niet een heel opmerkelijke smaak aan het balletje zelf toevoegen.’’

De ballen die uiteindelijk uit de jus van De Vries komen, van de sambalgehaktbal tot mosterdbal en de halalbal, hebben één ding gemeen. De ingrediënten die erin zitten komen altijd bij Zaanse bedrijven vandaan. ,,Ik ben geboren en getogen in de Zaanstreek en volgens mij is het belangrijk om de ingrediënten bij bedrijven uit de streek te kopen. Zo helpen we elkaar het hoofd boven water te houden.’’

Waar de gehaktballen van De Vries aan het begin vooral nog door familie en vrienden werden verorberd, begint zijn bedrijf langzamerhand behoorlijk te groeien. Zo worden de Zaanse balletjes ondertussen ook opgediend door grotere bedrijven zoals Zaanse Mayonaise en staan de ballen bijvoorbeeld bij het Heerenhuis op de kaart.

,,Het is heel leuk dat het bedrijfje in een jaar zo gegroeid is en dat mensen de verschillende smaken zo waarderen. Toch wordt het ook wel steeds lastiger te combineren met de fulltime baan die ik er ook gewoon bij heb. Vooral wanneer ik een groot aantal balletjes klaar moet hebben, is het ’s avonds echt aanpoten en doordraaien.’’

Combineren

Hoe lang hij het combineren van beide banen volhoudt, dat weet De Vries nog niet. ,,Voor nu vind ik het leuk om het allebei te doen. Ik heb er gewoon heel veel plezier in, maar ik heb ook een gezin waar ik tijd mee wil doorbrengen. Misschien dat ik dus op een gegeven moment één van de twee dingen op een wat lager pitje zet, daar heb ik nog geen idee over. Ik blijf lekker doen wat ik leuk vind.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.