Kapel GGZ Heiloo is klaar voor waanopera

Henk Jan den Ouden
Heiloo

Hij is bijna klaar voor ’Woyzeck, een waanopera’, die vanaf 30 mei wordt opgevoerd: de koepel van het GGZ-gebouw op het Willibrorduslandgoed in Heiloo.

De muziekinstallatie wordt aangelegd, de akoestiek wordt verbeterd (of eigenlijk verslechterd, want té goed) met een geluidswerend doek. En er staat een tribune voor ruim tweehonderd mensen in de kapel.

Wat gebeurt er met de tientallen kerkbanken, die tot voor kort op de vloer waren vastgeschroefd? ,,Die worden verkocht’’, zegt Nico Adrichem, verantwoordelijk voor het vastgoed van de GGZ-locatie. ,,Zondag is er de Lentemarkt op het terrein hier. De kapel is dan geopend, zodat iedereen kan zien hoe hij er nu bij staat. Dan hebben we de kerkbanken in de verkoop. Ze hebben een vaste prijs en kosten vanaf 250 euro, afhankelijk van de maat van de bank. ’’ Leden van de stichting zijn zondag aanwezig om bezoekers alles te vertellen over de kapel.

Verhuren

De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo, die de verbouwing van de kapel ter hand heeft genomen. Om de kapel te kunnen onderhouden, moet hij voor meer doeleinden geschikt zijn dan nu het geval is, aldus Adrichem. ,,We willen een derde van de tijd de kapel verhuren voor bijvoorbeeld bedrijfsbijeenkomsten. Een derde voor hogere cultuur en klassieke muziek zoals de opera volgend weekeinde. En een derde voor sociaal-culturele activiteiten zoals kerstconcerten en tentoonstellingen. Daarmee trokken we vorig jaar al 15.000 mensen. Ook die willen we nu voorzichtig gaan vermarkten.’’ In juli en augustus kunnen de zondagse kerkdiensten terugkomen.

Er is ook weer leven in de rechtervleugel van het hoofdgebouw. ,,Die stond leeg en er waren geen concrete plannen om er cliënten te huisvesten. Hij is opgeknapt en er komen 25 bedrijven in. Er is al een wachtlijst.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.