Vergunning voor rosmolen in De Waal vernietigd

Ron Ranzijn
Alkmaar

De vergunning van de gemeente Texel voor plaatsing van een rosmolen naast het museum in De Waal is door de bestuursrechter vernietigd.

Het museum wil met steun van de Stichting Dorpsherstel Texel de momenteel binnen staande, houten rosmolen verplaatsen naar een parkeerterreintje aan de zijkant van het museumgebouw. Het molenwerk zou dan worden voorzien van een achtkantige ombouw.

Buren

Naaste buren aan het Hogereind hadden bezwaar aangetekend. Ze vrezen geluidsoverlast en afname van hun privacy door bezoekers. De vergunning lijdt echter al schipbreuk in verband met een juridische kwestie. De gemeente had vergunning verleend op basis van de zogeheten kruimgevallenregeling. Er moet dan sprake zijn van een bijbehorend bouwwerk op hetzelfde perceel.

De rechter constateert dat de gemeente ten onrechte heeft geoordeeld dat de rosmolen op hetzelfde perceel wordt gebouwd als dat van het hoofdgebouw. Het gaat om twee verschillende eigenaren (respectievelijk de gemeente en het museum). Bovendien blijkt het parkeerterrein voornamelijk in gebruik bij bewoners van De Waal.

De rechter heeft het besluit vernietigd. Texel dient met inachtneming van het vonnis opnieuw te beslissen over het afgewezen bezwaarschrift van de buren. Verder draait de gemeente op voor 168 euro griffierecht van de bezwaarmakers en de 990 euro aan proceskosten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.