’Geen overeenstemming over bezuinigingen bibliotheek’

Guusje Tromp
Heemskerk

De Heemskerkse bibliotheek is het oneens met het verhaal over de bezuinigingen dat de gemeente naar buiten heeft gebracht.

’Met verbazing hebben wij kennis genomen van het persbericht van de gemeente Heemskerk waarin gemeld wordt dat er overeenstemming is met Bibliotheek IJmond Noord over de manier waarop met behoud van kwaliteit de bezuiniging met ingang van 1 januari 2017 gerealiseerd kan worden. Dit is onjuist’, schrijft ze op haar website. De overeenstemming is er niet.

De bieb weerspreekt dat een bezuiniging van €359.600 mogelijk is met behoud van kwaliteit. Twee van de vijf wettelijke kernfuncties verdwijnen, activiteiten voor volwassenen verdwijnen, de collectie wordt ingekrompen en alleen tijdens de openingstijden ’s middags is er deskundig personeel.

Bijna vier fulltime banen worden geschrapt. Het gemeentelijk persbericht meldt dat de directie van de bibliotheek hierover in overleg is met de medewerkers. Ook dit klopt niet. ’Eerst moet de raad een besluit nemen. De gemeente moet vervolgens overeenstemming bereiken met de gemeente Beverwijk. Pas daarna kan een reorganisatieplan en sociaal plan opgesteld worden.’

Liberaal Heemskerk heeft schriftelijke vragen gesteld. De partij wil van het college weten of er wel of geen overeenstemming met de bibliotheek is. En zo ja, door wie en wanneer dit is vastgesteld.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.