PVV loopt weg uit besloten debat N23

De visie op de Westfrisiaweg tijdens de carnavalsoptocht in Zwaag.
© Foto Eric Molenaar/Holland Media Combinatie
Haarlem

De fractie van de PVV is boos weggelopen van een debat in het Provinciehuis waarom zij zelf had gevraagd. Het draaide om het nieuwe akkoord over de Westfrisiaweg. Vanwege de financiële belangen moest dat debat grotendeels achter gesloten deuren.

De Ouderenpartij en 50 Plus en de PVV wilden een ingelaste commissievergadering, vanwege de grote belangen die op het spel staan. De aanleg van de N23 tussen Heerhugowaard en Stede Broec kost ruim 200 miljoen euro: de afgelopen maanden lag het werk stil omdat aannemer Heijmans en de provincie ruzie kregen over de meerkosten. Twee weken geleden werden beide partijen het weer eens. Over de details wil gedeputeerde Post (VVD) nog niets kwijt, in afwachting van getekende contracten en afspraken.

De ingelaste debat met Statenleden moest dus in beslotenheid worden gevoerd. ,,Dat is nu precies wat wij niet willen”, reageert Statenlid Joost van Hooff (PVV) boos. ,,Ik wil vrijuit kunnen spreken over der risico’s die er kennelijk nog steeds zijn. Ik wilde bijvoorbeeld weten of Noord-Holland er soms een belang bij heeft om Heijmans overeind te houden.” Van Hooff mocht net als alle andere Statenleden de contracten wel van tevoren inzien. De PVV’er voelt niets voor die beslotenheid, reden waarom zijn fractie demonstratief van de vergadertafel liep. ,,Als ik er wel wat van zeg, dan is het strafbaar. Wij doen niet mee met die poppenkast.”

,,Nogal een bijzondere vertoning”, schampert Statenlid Servaz van Berkum namens GroenLinks. ,,Alleen het financiële deel moest geheim blijven: de rest van het debat was gewoon openbaar. Wij vinden dat de provincie dit dossier goed heeft opgelost, en ik snap ook wel dat de financiële belangen voor de provincie nu zwaarder wegen.”

Ook Andries Tijssens (D66) is al lang tevreden dat het werk aan de Westfrisiaweg weer is hervat. ,,Dat is tenminste in het belang van West-Friesland en het belang van de provincie. Wij zijn tevreden over dat resultaat. Het is wel verbazend dat de fractie die het debat heeft aangevraagd, zelf dan weg blijft…”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen